• gaming

    I november är unga jägaren Aloy tillbaka i efterlängtade uppföljaren Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds

  • gaming

    Hyllade Never Alone skildrar livet för Alaskas ursprungsbefolkning genom modiga Nuna och hennes fjällräv.

  • Nahmi kidnappades från sitt hemland som barn - i Children of Zodiarcs slår hon tillbaka mot förtrycket.

  • Drygt 40 procent av världens två miljarder gamers är idag kvinnor. Sammanlagt ska de dra in 109 miljarder dollar under 2017.

  • Aloy söker sitt ursprung i ruinerna av en bortglömd civilisation, där maskiner erövrat världen och mänskligheten återgått till stenåldern.

Nya hjältar lyfter spelindustrin

GAMING. Drygt två miljarder gamers driver just nu spelindustrin till nästa nivå. Globalt förväntas branschen omsätta svindlande 109 miljarder dollar under 2017, mycket tack vare framstegen inom VR- och mobilspel.

Nya generationer och ny teknik förändrar även en bransch som länge varit kantad av kontroverser, och spelvärlden ser nu en uppfriskande motvikt till det glorifierade smörgåsbordet av mord, rasism och sexism.

Nya hjältar på frammarsch
Ända sedan vi räddade prinsessan Peach på ett pixligt Nintendo 8-bit har vi sett kvinnliga karaktärer reduceras till hjälplösa biroller. Detta trots att kvinnor utgör mer än 40 procent av gamers. Indieaktörer och genusmedvetna spel har puttrat fram under flera år, med sporadiska lyckoträffar som Gone Home. Välarbetade och story-drivna, stundtals normbrytande, spel.

Men först nu får de sitt verkliga genombrott, och en våg av kvinnliga protagonister sköljer över marknaden under 2017. Vi ser dem i Sundered, Mages of Mystralia och Andromeda. I Children of Zodiarcs möter vi hjältinnan Nahmi, som slår tillbaka mot förtryck efter att ha kidnappats från sitt hemland som barn.

Hypad comeback
Inte minst får vi återse favoriten Aloy från
Horizon Zero Dawn, ett av förra årets mest hyllade spel. En ung jägare som söker sitt ursprung i ruinerna av en bortglömd civilisation, 1000 år in i framtiden. Här har maskiner erövrat världen och människorna som finns kvar lever som jägare och samlare i primitiva stammar. Men Aloy tar ingen skit. För att överleva måste hon använda både intelligens och uppfinningsrikedom – och i november fortsätter hon norrut i hypade uppföljaren The Frozen Wilds.

Samtidigt som vi ser fler kvinnor i huvudrollerna, vidgas också valmöjligheterna generellt. Mer än hälften av de spel som presenterades under gamingmässan E3 i juni, hade möjlighet att själv välja manlig eller kvinnlig huvudperson. Till och med machospelet Battlefield släpper ut en trupp kvinnliga soldater på fältet i nya In the name of the Tsar i september.

Speltipset: Never Alone

Nuna, en flicka från urstammen Iñupiaq i Alaska, söker efter ett sätt att stoppa den ändlösa snöstormen som hotar hennes folk. Hon är liten men modig, och tillsammans med sin fjällräv ger hon sig av genom det kalla och ibland farliga arktiska landskapen.

Här är det starka bandet mellan flickan och räven är centralt och som namnet antyder är Nuna aldrig ensam, trots utsattheten under resan. Spelet är skapat tillsammans med Alaskas ursprungsbefolkning och ger även en unik inblick i deras kultur.

För fler tips på spel med girlpower, spana in Rättviseförmedlingens lista över Dator- och tv-spel som tänker utanför (x)boxen och Feminist Frequency – Video Games.

Taggar: | | | |