• västerbottensåpa

    Såpan från Västerbotten är en del av ett naturligt kretslopp.

  • västerbottenssåpa

    Förutom städning, fungerar den också för att vårda träytor.

Gammalt fett blir modern såpa

TRADITIONER. Familjeföretaget Västerbottenssåpa har tagit ett gammalt recept in i framtiden. Deras såpa görs på återvunnet matlagningsfett från restauranger.

Sara Idenfors gammelfarmor Fredrika gillade inte att låta något på sin gård gå till spillo. Hon återanvände ben, aska och gamla säckar. Och när djuren på hennes gård vid Siksjön i Västerbotten, hade slaktats kokade hon såpa på djurfetterna. Fredrika gick efter devisen ”fett löser fett”.

Mer än 90 år senare har Sara och hennes man Magnus använt Fredrikas kunskaper för att skapa en affärsidé – Västerbottensåpa. Precis som Fredrika på sin tid tog vara på saker som blivit över, använder Sara och Magnus rester som annars skulle slängas och gör något nytt av det.

Idag tillverkas såpan av vegetabilisk matlagningsolja, som blivit över från restauranger i närheten av deras såpafabrik. På så vis får man fram en miljövänlig såpa, som går att använda både som rengöringsmedel och för att vårda trä.

Såpatillverkningen är också ett naturligt kretslopp. En del av såpan som företaget tillverkar går tillbaka till restaurangerna och används som köksrengöring och produkterna säljs även till konsumenter i Västerbottensåpas webbutik.

Taggar: | | |