• Spanska Zara vill begränsa utsläpp från transporter

  • Stella McCartney är en av pionjärerna inom ekologiskt mode

  • Nya New Balance Performance Running är tillverkad i 3D-printer

Hållbara affärer i den breda fåran

GATUMODE Något har hänt med ”high street fashion”, exemplen på stora aktörer med H&M och Zara i spetsen som producerar hållbara kollektioner blir allt fler. Och de har lämnat ett gäng yrvakna lyxmärken långt bakom sig. Sapir kollar igenom hur kedjorna för ”vanligt folk” anstränger sig för att göra skillnad på riktigt – och tjäna pengar på kuppen.

Zara: H&M:s utmanare från den iberiska halvön jobbar med ekologiska material och bojkottar bland annat bomull från ett antal länder som inte kan visa upp trovärdiga arbetsbeskrivningar. Har även aviserat att samtliga av deras lastbilstransporter framöver ska drivas av biobränsle.

Stella McCartney: En pionjär inom modebranschen när det gäller ekotänk och djurrätt. Använder varken päls eller läder i sina kreationer och är aktiv inom organisationen PETA. Stella McCartneys senaste kollektion för Adidas presenterades för bara ett par dagar sedan och har samma höga miljöambition.

New Balance: Sneakers för den urbana kreativa klassen, och nu dessutom med ett av de mest utvecklade systemen för att hålla mer än ett öga på leveranskedjan – från råvaruproducenter till tillverkningsfabriker. Siktet är inställt på zero waste och ett socialt ansvarstagande i alla steg.

H&M: Den svenska jätten har fått mycket smisk genom åren för bristande kontroll av sina underleverantörer. Något som drivit företaget att bli en av de ledande kedjorna inom miljötänk. H&M Conscious Collection erbjuder plagg av hampa, ekologisk bomull och andra hållbara material. Något som uppskattas av såväl Sarah Jessica Parker och Zosia Mamet som vår egen kronprinsessa.