magic number

Gör inte som Piper!

NOTIS. I sommar är det dags för den fjärde säsongen av Netflix-succén Orange Is The New Black, där huvudkaraktären Piper får sona ett tio år gammalt brott, vilket såklart ställer hennes numera lagliga liv på ända. Av det här kan vi lära oss att de val du gör idag kommer påverka din, och kanske andras, framtid i både stort och smått. En gång per år kommer en orange påminnelse om livet som pensionär, och den gör det bokstavligt talat som ett brev på posten. Pensionskuvertet handlar inte om att undvika framtida fängelsestraff, utan snarare om att våga ta reda på vad alla siffror betyder och skapa den framtid du drömmer om. Sapir ger dig därför tipsen på hur du lätt kan ta reda på vad du får varje månad som pensionär, utöver det som står i det orange kuvertet, och om du behöver kompletteringsspara för att ha råd med just dina drömmar.

Under årets tre första månader får över 7 miljoner svenskar motta sitt orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Känslorna det förmedlar är inte alltid helt positiva – ska man på nytt se sig besegrad eller för en gångs skull engagera sig på riktigt? Här får du tre enkla tips som med minimalt engagemang ger maximal utdelning. Framförallt behöver du inte vänta till februari eller mars för att komma igång!

1. Skaffa dig en helhetsbild över din pension
”Orange is the new black” gäller inte för pensionskuvertet – registrera dig mycket hellre på minpension.se och logga in när du vill. Det är helt gratis och ger dig en god möjlighet att särskilja pensionens olika delar. I det orange kuvertet kan du endast se den allmänna pensionen, men 9 av 10 får också pension från sin arbetsgivare. Minpension.se uppdateras löpande med din intjänande pension, både från staten och från arbetsgivaren. Du kan enkelt logga in med bland annat Mobilt BankID. Din allmänna pension ser du direkt när du har registrerat dig. Pensionsbolagens uppgifter ser du normalt efter fem till tio minuter.

2. Ta fram ditt magic numberVad kommer du totalt få i månaden som pensionär?
På minpension.se kan du på ”Mina sidor” se din pensionsprognos som visar den samlade bilden av din pension från olika håll och hur dina förutsättningar ser ut. Där kan du mata in din lön och när du planerar att gå i pension. Du kan också experimentera och se vad en lönehöjning skulle innebära för pensionen. Kanske behöver du komplettera med ett sparande för att få råd med dina drömmar?

3. Du har makt att påverka, troligtvis mer än du tror
När du handlar mat, tjänster och kläder tänker du kanske ibland på vilka företag och organisationer du stödjer. Borde inte samma sak gälla för ditt sparande? Ställ en ekologisk banan mot de tusentals kronor, eller kanske miljoner, som du totalt samlat ihop. De företag som är rustade för att möta en hållbar framtid är de som med största sannolikhet blir framtidens vinnare. Så ställ krav och se till att du investerar hållbart, både för plånbokens och framtida generationers skull!

Taggar: | |