• Löpning

  Sol, is, snö och fantastiska vyer i Polar Circle Marathon.

 • löpning

  Polar Circle Marathon.

 • löpning

  Polar Circle Marathon kan vara världens kallade lopp.

 • löpning

  Polar Circle Marathon.

 • löpning

  Albatross Adventure anordnar även Petra Desert Marathon.

 • löpning

  Great Wall Marathon.

 • löpning

  Ett maraton längs med kinesiska muren är en prövning för de flesta, men är ett populärt lopp hos Albatross Adventure.

 • Ingen dålig utsikt under The Big Five Marathon.

 • löpning

  Big Five Marathon, ett lopp du sent kommer glömma.

 • löpning

  Även om temperaturen oftast inte överstiger 20 grader under loppet, är big five marathon en utmaning.

 • löpning

  Big Five Marathon ger dig möjligheten att se några av jordens mäktigaste varelser under loppets gång.

 • löpning

  Tough Viking är inget för soffpotatisar.

 • löpning

  I Tough Viking blandas löpning med hinder som ett helt amerikansk fotbollslag och eld.

Gör löpning till ett semesteräventyr

LÖPNING. Spring snabbt, i terräng, långsamt, i perfekta spår, i naturen, i staden, ensam eller med andra. Möjligheterna är oändliga och samtidigt som du bättrar på flåset kan du upptäcka nya platser i världen.

Vi har tröttnat på soldränkta badstränder och poolbad, nu vill vi bli svettiga av äventyr, dela dagen med lokalbefolkningen och upptäcka mer av allt. Enligt resebolaget Vings trendrapport för 2016 är vi trötta på att utmärka oss som turister, vi vill vara världsmedborgare, äta vad lokalbefolkningen äter och upptäcka de lokala specialiteterna. När vi dessutom kommer hem med förbättrad fysisk och mental hälsa är den perfekta semestern för 2016 ett faktum.

För en av de allra hetaste restrenderna för i år är träningssemestern. Vi vill uppleva mer, känna mer och lära oss mer när vi reser. Och vi nöjer oss inte längre med att träna på hemmaplan, nej, träningen ska med på ledigheten och den ska gärna vara extrem. Löpning passar de flesta och tycks bara öka i popularitet.

Danska extremer
Danska reseföretaget Albatross Travel, är experter på udda resmål och löpning, och märker att intresset för träningssemestrar bara blir större. Lars Fyhr är chef för företagets Marathonavdelning och tror att det växande intresset för deras äventyrsresor främst beror på att vi har ett ökat behov av att utmana oss själva.

– Även om marathondistansen på 42,2 kilometer genom storstäder fortfarande är en stor utmaning för de flesta, så blir det fler och fler som vill testa det lilla extra men fortfarande inom ”kända ramar”, alltså utan att det blir ultradistanser, säger han.

Med hållbart resande i fokus har de tagit fram fem marathonresor till platser du sällan kommer glömma. Spring sida vid sida med lejon, elefanter, noshörningar, leoparder och bufflar i The Big Five Marathon i Sydafrika. Eller möt myskoxar och fjällrävar medan du springer jordens kallaste lopp The Polar Circle Marathon på Grönland. Företaget driver flera CSR-projekt på orterna där de verkar, och utarbetar hela tiden nya. Bland annat jobbar de just nu med två skolor i närheten av de läger där deltagarna i Big Five Marathon bor, för att förbättra utbildningen för barnen.

Våga prova
Ett så extremt långt lopp som Marathon, trots att det går av stapeln i fantastiska miljöer, kan dock få den mest äventyrslystne att ändå välja solsängen och parasollet. Men Lars Fyhr menar att loppens längd går att anpassa efter löpvana och kondition.

– Våra lopp är för alla. Vi har båda hel- och halvmaror på alla 5 event, och på vissa resor har vi dessutom ännu kortare distansen. Det krävs ingen kvalifikation eller särskild tid för att anmäla sig, det är bara att våga, säger Lars.

Så, haka på trenden och våga. Gå bort från de väl intrampade turiststigarna och se vad som gömmer sig bakom det redan upptäckta. Gör semestern 2016 till något du kommer minnas livet ut.

 

Hör hur andra gör
I Marathonpodden får du möta kända svenskar som springer, långt och länge. Tommy Myllemäki, Helena Ekholm, Marcus Hellner, Kajsa Berg och Paolo Roberto är några av de intervjuade.

Träningen inför ett Marathon
Oavsett om du är nybörjare eller van läpare är det viktigt att tänka på träningen inför ett lopp. Speciellt om du väljer ett lopp som går i en miljö du inte är van vid, med annorlunda tempraturer. På Stockholm Marathons hemsida hittar du mycket matnyttig information. Och så kan du ju passa på att anmäla dig till ett stockholmslopp också!

Idoler
Vill du peppa inför resan kan du följa förra årets vinnare av Marathon Des Sables (sägs vara ett av världens svåraste lopp), svenska Elisabet Barnes. Hennes blogg hittar du här.

Mer spring i benen?
Anchorage Marathon, Alaska. Upptäck magsika Alaska genom löpningen med Springtime.

Fjällöparläger i Edsåsdalen, Åre. På med löpardojorna och upp på fjället med Team Nordic Trail.

Parga Beach, Grekland. En hel träningsvecka i Grekland med Team Nordic Trail.

Tough Viking, Stockholm. Här är loppet för dig som verkligen vill ha en utmaning. Loppet är utformat av Kustjägarkompaniet och Röjdykarna och innehåller element som vatten, eld, el, is, taggtråd, lera och vass. Dags att börja träna.

Möt Istanbul med Global Runners och utför det enda loppet i världen där du springer mellan två världsdelar.

Löparskola med Jonas Buud i Davos. Ett löparläger arrangerat av Go Active Travel.

Ekovänlig i spåret
Newton bekväma och snygga skor från newton
Stella Mcartney för Adidas, en hel linje med allt du kan tänkas behöva för att klara målen