• Björksaven är naturligt söt, eftersom den innehåller björksocker – som sägs vara bra för tänderna. björkvatten

    Björksaven är naturligt söt, eftersom den innehåller björksocker – som sägs vara bra för tänderna.

Gott från skogen

HÄLSA. Glöm kokosvatten och aloe vera-juice. Björkvatten– Nordens egna superdryck – går nu på export!

Redan på 1700-talet så dracks björksav i Sverige, bland annat användes den som en sorts medicin för att bota lunginflammation och för att förebygga förkylningar. Det brittiska företaget Tapped Trees har snappat upp den gamla nordiska traditionen att dricka björkvatten när träden savar. De marknadsför finskt björkvatten som en hälsodryck – eftersom saven är naturligt rikt på anti-oxidanter, vitaminer och mineraler. Tåpped säljs i tetraförpackning – som påminner om björkens bark.

– Det finns en stor efterfrågan på naturliga drycker, utan artificiella tillsatser och tillsatt socker. Björkvatten både smakar bra och är hälsosamt, säger Paul Lederer, en av grundarna av Tåpped.

Björkvattnet från Tapped Trees finns i tre smaker, blåbär och lingon, äpple och ingefära och en helt naturell variant.

Vi som har så mycket björk i Sverige, behöver vi verkligen köpa tappat björkvatten?
Tappning av träd ingår inte i den svenska allemansrätten, och bara de som har ett eget björkträd på sin tomt eller mark får göra hål i ett träd.
På våren, när björkarna blivit fulla av vatten, borrar man ett litet hål i stammen för att få ut saven, som går att dricka direkt utan någon reningsprocess. Tappningen skadar inte träden, det lilla hålet som behövs för att tappa stammen på sav växer igen på drygt ett år.

 

 

 

 

Taggar: | | |