• Kyrkogård

  Skogskyrkogården i Stockholm.

 • Kyrkogård

  Skogskapellet i Skogskyrkogården. Grinden är ritad av Gunnar Asplund, som tillsammans med Lewerentz ligger bakom kyrkogårdens arkitektur

 • Kyrkogård

  Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Susanne Hallman.

 • Kyrkogård

  Katakomberna i Paris.

 • Kyrkogårdar

  Highgate Cemetery i London, där bland andra Karl Marx vilar.

 • Kyrkogård

  Arlingtonkyrkogården i Washington, USA.

Gravturism och kittlande kyrkogårdar

KUSLIGT. Med Halloween och Allhelgonahelg i nära antågande vänder vi blicken mot kyrkogårdarna. Ibland kusliga men ofta underskattade och natursköna platser präglade av fantastisk arkitektur och skulpturer. Hit flockas även entusiaster under epitetet “Graveyard tourism” för att se kända gravplatser och konstverk.

Sugen på lite gravturism? Vi listar kyrkogårdarna du inte vill missa, kom bara ihåg att besöka platserna med respekt för både avlidna och anhöriga.

Stockholm: Skogskyrkogården
Med en lyckad fusion av natur och arkitektur har begravningsplatsen på rullstensåsen säkrat en plats på Unescos världsarvslista, detta trots att den anlades så sent som på 1900-talet. Ett landskapsrum med kapell ordnade runt naturen och med gravplatskvarter i tallskogen. Arkitekterna Gunnar Asplund och Sigvard Lewerentz ligger bakom kyrkogårdens arkitektur och flera stora konstnärer medverkade i utsmyckningarna, bland annat Sven ”X:et” Erixson och Carl Milles.

London: Highgate Cemetery
Viktoriansk skogskyrkogård komplett med gothiska gravstenar och imponerande utsikt över London. Frekvent använd i skräckfilmer, uppsatt på arvslistan English Heritage och viloplats för Karl Marx.

Washington: Arlingtonkyrkogården
På andra sidan Potomacfloden ligger stoftet från 300 000 människor begravda under enkla vita kors och stenar på plantageägor som konfiskerats från Robert E. Lee under amerikanska inbördeskriget. Här, på USA:s absolut mest kända krigskyrkogård, genomförs 28 begravningar om dagen. Du hittar president John F. Kennedy och soldater som mist livet under amerikanska inbördeskriget, andra världskriget, Koreakriget, Afghanistan- och Irakkriget, samt den okände soldatens grav.

Kōyasan: Okunoin-kyrkogården
Ett två kilometer japanskt världsarv, spirituell retreat och populär pilgrimsplats. Längst bergskedjan ligger 200.000 munkar begravda i väntan på uppståndelsen av nästa Buddha. Besökare uppmuntras att meditera och den som vill besöka gravarna nattetid får sovplats i templet.

Paris: Katakomberna
I de mörka och fuktiga tunnlarna, 20 meter under Paris gator, tillbringar mer än sex miljoner sin sista vila. De gamla gruvgångarna blev gravplats under 1700-talet när staden, härjad av sjukdom och smitta, beslöt att flytta de döda under jord. Delar av tunnlarna är öppna för den som vill ta en tur genom benkammaren, men här finns även flertalet hemliga ingångar som bland annat användes av den franska motståndsrörelsen under andra världskriget.

Taggar: | | |