• Med hjälp av bra belysning och ett hydroponiskt set, kan du enkelt använda ditt fönster som trädgårdsland. Det här miniväxthuset kommer från IKEA. hydroponi

  Med hjälp av bra belysning och ett hydroponiskt set, kan du enkelt använda ditt fönster som trädgårdsland. Det här miniväxthuset kommer från IKEA.

 • Inte sugen på att äta dina växter? Det är minst lika poppis att plantera för syns skull. fönsterodling

  Inte sugen på att äta dina växter? Det är minst lika poppis att plantera för syns skull.

 • Odlingspåsar och pip till PET-flaska, Designtorget. Foodie Garden planteringslåda, Bluebox. Jordskopa, Wexthuset. Ärtskott, Orto Novo. fönsterodling

  Odlingspåsar och pip till PET-flaska, Designtorget. Foodie Garden planteringslåda, Bluebox. Jordskopa, Wexthuset. Ärtskott, Orto Novo.

 • Kaktustrenden blommar lika bra som fruktträd på fönsterbrädan. fönsterodling

  Kaktustrenden blommar lika bra som fruktträd på fönsterbrädan.

 • Färdigkittade örtkrukor för basilika, mynta och gräslök, Bluebox. fönsterodling

  Färdigkittade örtkrukor för basilika, mynta och gräslök, Bluebox.

 • Dinglande grödor ligger rätt i tiden.

 • Det växer på höjden med amplar, vaser och terrarium. Glaslyktor från Granit.

Så blir du fönsterbonde

GRÖDA. Efter de senaste årens uppsving med stadsodling har vår trädgårdstörst spridit sig vidare från boxiga funkisbalkonger, för att slå rot inomhus. Att inreda med spretiga Monstera-blad och krokiga kaktusar har toppat årets trendspaningar, och inte minst knoppar sådden på fönsterbrädan.

För dig som saknar trädgård och balkong finns möjligheter att låta knoppar gro i närmsta ljusinsläpp. Fönsterodling i mindre lägenheter är både smidigt och yteffektivt, då du frigör plats genom att odla på höjden. Du behöver inte ens bekymra dig om jord.

Med hydroponi, det vill säga vattenodling, kan du föda upp dina kryddor, grönsaker och blommor inomhus året runt. Exempelvis genom att bygga en Windowfarm, där vatten och näringsämnen cirkulerar genom en pump, och det enda vatten som går åt är det växterna tar upp.

Läs mer om hydroponiVäxtvärk – nej tack

Många plantor klarar sig utmärkt med ljuset från ett fönster i söderläge, eller med stöd av växtbelysning. Du kan föda upp fruktträd och ekologiska grönsaker likväl som mikroblad och kryddväxter. Här trivs köksodlingar med tomater, ärtor och mungbönor, diverse citrusfrukter och smakhöjare som chili, timjan, oregano och basilika. Vill du kickstarta livet som fönsterbonde? Just nu kryllar butikerna av färdiga kit och odlingstationer som hjälp på traven!

Varför mår vi bra av växter?
Växter avger syre, och ett rum med grönska får bättre inomhusklimat. Luftfuktigheten blir högre samtidigt som ett flertal växter renar luften från olika kemikalier, som formaldehyd. Studier visar även att de är bra för vår hälsa, gör oss piggare och ökar vår koncentrationsförmåga.

Tips: Kika efter växter märkta “Air So Pure” för att hitta rätt luftrenare.

Taggar: | | |