Fondkoll: Investera i klimatet

FINANSSMART. Sedan FN beslutade om de globala hållbarhetsmålen har engagemanget för hållbarhet trappats upp markant. Förra veckan kunde du läsa om framstegen inom grön ekonomi, och just nu förbereder sig världens ledare för The Ocean Conference i New York, där man ska diskutera hur vi ska rädda världens hav.

Men larmen om miljöhot kommer från många olika håll. I veckans nummer har vi valt att lyfta problematiken med plast – och helt vanliga människor med den ovanliga förmågan att se möjligheter i det.

För medan regeringar, mäktiga bolag och stora klimatorganisationer rustar för ljusare tider, är det inte alltid lätt att se hur små val i vår vardag också kan göra skillnad. Tursamt nog finns lika många sätt att påverka, som det finns problem. Ett av dem, som vi ofta lyfter i Sapir, är att hållbart sparande. Det vill säga; att säkra att våra spar- och pensionspengar placeras i fonder som stöttar en hållbar utveckling.

Kapitalets makt att förändra
När de globala målen antogs för snart två år sedan fick världen en ny vision och tydlig agenda. Det har ökat intresset att på bred front förstå och mäta företags inverkan på samhället. Pengars makt att påverka har i och med det också blivit allt mer uppmärksammat.

Det som brukade vara en fråga om enbart etik har idag även blivit en affärsmöjlighet; det är inte längre något motsatsförhållande mellan avkastning och hållbarhet. Tvärtom är hållbara investeringar troligtvis den säkraste vägen till långsiktig lönsamhet. Kapital är en fantastisk maktfaktor för att göra skillnad och markera vilken samhällsutveckling du vill se, samtidigt som du tjänar pengar.

Att investera i framtiden
Att spara hållbart handlar om att investera i framtiden; i de bolag som ser vilka hot världen står inför och anpassar verksamheten. Bolag som tjänar pengar på att vara en del av lösningen. Det behöver inte vara svårare än så. Statistik från Pensionsmyndigheten visar dessutom att hållbara fonder har högre avkastning och lägre avgifter än icke miljömärkta fonder.

Efter klimatmötet i Paris har bolag som investerar i miljöteknik och förnyelsebar energi stigit i kurs och förutspås en ljus framtid. Något som även bekräftas av den stora efterfrågan hos investerare. De politiska vindarna vurmar för hållbarhet, liksom mängder av små gräsrotsrörelser världen överHållbarhet är här för att stanna och den enda kloka vägen framåt, för världen och plånboken.