• berlin

  Beach bar på Badeschiff i Kreuzberg. Foto: Philip Koschel

 • Ett stycke hus dinglar ut: hotell nhow tar klivet. Foto: Mattias Hamren

 • Europas första musikhotell nhow.

 • Carmiga underground-scenen Yaam levererar reggaetoner. Foto: Melanie Fiona

 • Lummig innergård på The Circus.

 • ...där du även sover stilsäkert.

 • Sommarfesterna fortsätter under palmerna på Strandbar Mitte.

 • berlin

  Viktoriapark erbjuder en lugn oas i Kreuzberg.

 • berlin

Guide till det gröna Berlin

CITYSLICKER. Under epitetet Hipsterville har Berlin etablerat sig som en alternativ smältdeg av smuts, graffiti och underground-klubbar, och en aldrig dalande trendbarometer. Ett urbant mecca med kraftigt bohemisk vibe och stor kulturscen, kanske bäst beskriven av stadsguiden TimeOut: “You can’t fling a currywurst without hitting an art gallery in Berlin”.

Men Berlin är även en otippat grön stad genomsyrad av paradparker och kommunala trädgårdar, tät på gräsrotsinitiativ och med en vegetarisk pop-up i varje hörn. Modet är hållbart och kollektivtrafiken är lysande, och framför allt: det händer alltid någonting nytt och udda.

Trendsäkra tips till årets försommar-tripp:

Partaja på playan – Urbana strandbarer är på tapeten

 1. Bege dig till Badeschiff för stadsnära sand mellan tårna, eller för att paddla SUP i solnedgången, hänga i strandbaren och lyssna på liveband, eller yoga loss i rekreationsområdet.
 2. Du kan även hitta en bit av Medelhavet i solstolarna på Strandbar Mitte, där avslappnade berlinare varvar salsadans med exotiska drinkar bland palmerna.
 3. Avsluta sommarnatten under kolörta lyktor på Sisyphos nattklubb, där bäckar och lusthus bryter sanddynorna och housemusiken går varm till gryning. I baren råder pantsystem; när du köper en flaska öl eller vatten och lämnar tillbaka den belönas du med en Euro.

Mätta magen med gatans gastronomi

 1. Här har gatumatkulturen vuxit enormt och jakten på nästa smakupplevelse har katalyserat ett enormt utbud av food trucks och pop up-koncept. Testa med fördel enekologisk currywurst från hypade korvmojjen Witty’s på Wittenbergplatz.
 2. Missa inte heller Street Food Thursday i Kreuzbergs Markthalle, som varje torsdagkväll förvandlas till en kulinarisk hotspot av myllriga matstånd och krögare.
 3. Besöker du stan i början av september tajmar du Berlin Coffee Festival. Då doftar varje gatugörn av nybryggda koppar och du kan delta i rostningstävlingar, provsmaka barristornas rariteter och lära dig allt om espressobönor.

Schyssta sängar – Mer än bara hotell

 1. Checka in på musikhotellet nhow som dinglar över floden Spree – Vågad arkitektur värdig rockers, med rosa inredning och grön energi. Du kommer för livebanden och DJ:s i ropet, eller för att jamma loss i någon av hotellets två musikstudios.
 2. I Kollwitzkiez har The Circus slagit läger med ett designhotell, ett eklektiskt vandrarhem och en läckerbit till lägenhetshotell. Här väntar en lummig bakgård och solpaneler på taken, softa bruncher – och ett eget mikrobryggeri.
 3. Söker du soft takterass med spa och utsikt över Friedrichshain? Du hittar det på Almodóvar Hotel, där varje rum kommer med en yogamatta och köket är rakt igenom vegetariskt.

Hitta nästa happening – Eller relaxa

 1. Berlin har snabbt etablerat sig som ett mecka inom hållbart mode och den som vill maxa upplevelsen kan haka på Green Fashion Tours till stans hetaste designers och upcyclade plagg.
 2. På Yaam möter du inte bara Berlins reggaescen, här kan du äta karibiskt, ta en graffiti-workshops, gå på konstvernissage och livespelningar, eller  lära dig bemästra västafrikanska trummor.
 3. Viktoriapark i Kreuzberg är en ypperlig plats för att återfinna lugnet, ha picknick i gröngräset eller för att helt enkelt få vila benen vid vattenfallen.