• Bröllop

  Vänster: HM Conscious Exclusive 2016 wedding dress. Höger: Lars Wallins vackra kreation, fotad av Bo Brinkenfalk.

 • bröllop

  Ekolyx för bröllopsresan till Maldiverna.

 • bröllop

  Sägens fina smycken förgyller festen.

 • bröllop

  Strunta i konventioner, välj mat som ni tycker om.

 • bröllop

  Johanna E gör smycken helt fria från konfliktguld.

 • bröllop

  Bourgeois Boheme Lewis. helt veganska och tjusigt högblanka.

Guide till ett glammigare sommarbröllop

MODE. Ingen sommar utan bröllopsfest: det är högsäsong för kärleksyra sommarnätter och jakten efter den perfekta stassen och lagom bubbligt bubbel. I år skippar vi konventioner och konfliktguld som utvunnits i konfliktområden och satsar på personliga, roliga bröllop – från gourmetmat och herrgård till trädgårdskalas och äventyrsvigsel. Sapir visar vägen till att gänga sig galet reko:

Elegant – Föredrar du ett klassiskt herrgårdsbröllop? Idag ser vi allt fler lyxmenyer med hållbahetstänk, bland annat på småländska Öjaby Herrgård och Sånga-Säby på Ekerö. På White Guide-listade och KRAV-certifierade Gunnebo Kaffehus och Krog utanför Göteborg äter du bröllopsmeny på vita linnedukar med levande ljus och blomdekorationer i slottsflyglarna.

Personligt – Den som håller festen i egen lokal eller trädgård kan hitta ekologisk champagne på Systembolaget och hållbar catering från Deli Stockholm. Saknar du egen tomt kan du låna trädgården på Ekensdal i Stockholms skärgård, och låta kökschefen Mathias Herlev Hansson – VM och OS-vinnare i Svenska Kocklandslagets – laga menyn.

Naturnära – Tänk utanför lådan och säg ja i skogen vid en fjällbäck, eller på en lagom brant topp. Svenska turistföreningen ordnar sommarbröllop på Blåhammaren i Duved och äventyrsvigsel på Kebnekaise Fjällstation. Eller rid fram till prästen på westernhästar och gänga er cowbow style – i saloonen på Jultorp Ranch i Västergötland.

Smekmånad – För dig som söker klassisk romantik på paradisstränder ordnar Ekolyx exotiska bröllopsresor till bland annat Maldiverna och Zanzibars korallöar. Väljer du att undvika flyget och stanna på hemmaplan hittar du mängder av naturskön inspiration i vår guide till Sommarsverige.

Stass – Brudvintage och second hand blomstrar: gör ett klänningskap på Beyond Retro eller Filippa K Second hand, fynda kostymen hos Herr Judit och brudgummens doja i veganläder. Du kan även botanisera i klädbibliotek, boka en retro outfit från Elsa Billgrens Vintagebröllop eller klicka hem stassen på Etsy.

Föredrar du extravagant slow design är det få som slår kungen av couture, Lars Wallin, och när du ändå är i farten – glöm inte Bea Szenfelds Whatever Forever. Du hittar också prisvärda alternativ på high brudfashion i H&M:s Conscious Exclusive 2016.

Bling –  Guldgruvor är en välkänt smutsig affär: kika efter etiska alternativ med Fair Trade-märkning för att undvika konfliktguld och blodsdiamanter. Hos Guldalliansen hittar du en lista över guldsmeder som arbetar med återvunnet och konfliktfritt guld. Spana även in Ekogulds ekoringar med etiska diamanter och ekoreko guldsmedjan Ateljé Johanna E. Eller strunta i guldet och gift dig i Sägens smycken och manschettknappar av återvunnet porslin.

Taggar: | | | | |