Fem snabba med kinaexperten Albin Geijer

GURU Att hitta rätt i hela det gigantiska område som omfattas av ”Mittens rike” är inte lätt. Med stor kunskap och nyfikenhet har Albin Geijer guidat mängder av resenärer och för Sapir ger han några omistliga tips för en lyckad Kina-tripp.

Vem: Albin Geijer
Gör: Driver resebyrån Kinalotsen sedan 2003.
När väcktes intressent för Kina? 1994 då jag gjorde en långresa i Asien och insåg hur ofattbart stort landet är.
Bästa tipset för en Kina-resa bortom turiststråken: Åk till en halvturistig stad och vandra eller åk utanför till byar eller platser i närheten.

1. Vilken är det absolut nödvändiga researchen man bör göra om man ska åka till Kina?
Vad vill du uppleva: Historia, matkultur, naturupplevelser, shopping eller etniska folkgrupper? När du har tänkt efter, gör research om vilka områden som passar för just dig. Skippar du det är det stor risk att missa de upplevelser du söker då utbudet är så enormt.

2. Vilken är den största kulturchocken?
Uppmärksamheten du får som utlänning. Det finns en öppen och ogenerad nyfikenhet som är både rättfram och tillåtande. Det är inte ovanligt att folk pekar på och pratar om dig, så räkna med att bli uttittad och fotograferad. Även om det kan kännas påträngande är det i all vänlighet.

3. Är det något man ska ta med hemifrån?
Det mesta finns i Kina, så det finns ingenting förutom pass och resehandlingar som är allmängiltigt. Är du kaffedrickare kan snabbkaffe vara en bra idé. Om du har en känslig rygg kan ett liggunderlag eller en tunn madrass vara skönt.

4. Några do’s & dont’s.
Bli inte arg. Vid problem eller missförstånd är det klart bättre med ett leende och tålamod än upprördhet och ilska. En arg person har tappat kontrollen, och det löser sällan någonting. Ge gärna gåvor och använd helst röda förpackningar eller presentpapper. Vitt är dödens och sorgens färg och bör undvikas. Bjud gärna de i din omgivning på frukt, godis och annat om du själv äter. Truga minst tre gånger om de säger nej.

5. Hur ska man ställa sig till det faktum att Kina är en diktatur?
Här får var och en ta ställning själv. Å ena sidan går det knappast att resa till Kina utan att ekonomiskt bidra till kommunistpartiet och därmed diktaturen. Å andra sidan tycker jag att det är mycket bättre med utbyte än isolation på ett personligt plan. Folk i allmänhet märker av diktaturen i vardagslivet, men de vågar prata och diskutera förvånansvärt öppet. Det är inte så att de går omkring som nickedockor. Organiserat motstånd slås däremot ner hårt och snabbt.

Taggar: | | | | |