HÅLLBAR DESIGN

5 snabba med möbeldesigner Emma Olbers

HÅLLBAR DESIGN. I en värld med begränsade resurser blir det allt viktigare för att få material att räcka till, menar Emma Olbers, design-stjärnskottet som fått i uppgift att inreda biblioteket i nya Nationalmuseum.

Namn: Emma Olbers
Gör: Designer
Aktuell med: Inredningen av gamla biblioteket för nya Nationalmuseum, som återinvigs nästa år.
Favoritmöbel: Middagsbordet där man kan långa och härliga middagar. Och soffan för att slappa i.

1. Du har sagt att din mission är att designa ”good furniture”, hur föddes den tanken?
En vetenskapsman har sagt till mig att planeten kommer klara sig, den har överlevt i tusentals år med massa olika förändringar. Det är vi människor som inte klarar utmaningarna. Därför vill jag i min roll som formgivare bidra med det jag kan för att minska klimatförändringarna.

2. Berätta om din filosofi!
Mitt arbetssätt eller filosofi har växt fram, men jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor. Jag är uppvuxen på ett jordbruk vilket jag tror har bidragit. Jag har på nära håll sett hur mycket jobb, mat och energi som går åt för att göda en ko som sen blir en stek och hur liten insats som behövs för att göda en björk – som sen blir en planka.

3. Hur kan ökad kunskap om jordens begränsningar vara till nytta för formgivare?
Eftersom vi formgivare är med i början av produktionskedjan sitter vi på många viktiga beslut, som i sin tur kan spela en stor roll hur i möbelns liv, och efterliv, kommer att se ut. Vilka material vi väljer när vi tar fram nya produkter har stor betydelse. Därför är det viktigt att vi kan mycket om olika materialen, deras livscykel och hur de kan återvinnas

4. På vilket sätt jobbar du själv med att tänka på de här faktorerna?
Mitt sätt att arbeta har växt fram genom åren. I början av arbetslivet gick jag en kurs på Sustainable Fashion Acadamy som gav en bra grund. När jag för två år sedan hade utställningen ”Where does it come from, where does it go?” fick jag hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet för att rangordna de material jag använde efter hur mycket koldioxidutsläpp de orsakar. Det ökade förståelsen för att materialvalet är det viktigaste du måste tänka på när du tar fram möbler.

5. Du har fått i uppdrag att ta fram inredningen till biblioteket på nya Nationalmuseum, berätta!
Det är ett väldigt intressant projekt eftersom det kommer vara så många som kommer få möjlighet att se inredningen. Plus att den kommer finnas där så länge. Därför är det viktigt att tänka på allt från lång hållbarhet, slitage, till materialval och återvinning.

Taggar: | |