• skidorter

    I nationalparken Triglav i Slovenien samlas vackra skidorter mot gränsen till de Italienska alperna.

  • skidorter

    Mont Blanc, Chamonix. Här finns en stark grön profil och orten anses vara en av Europas mest utvecklade ekoturistdestinationer.

  • skidorter

Gröna backar för vita sporter

SPORTLOV. Nu faller pudersnön över alptopparna – Vi tipsar om miljömedvetna skidorter för backsemester i Schweiz, Frankrike och Slovenien.

1. Lac de Joux – Paradis för skridskoåkare
På 1000 meter i franska alpdalen Vallée de Joux ligger denna sjö som under vinterhalvåret fryser på till en gigantisk skridskobana med orörd vacker natur som fond. I det omkringliggande området finns oändligt med möjligheter till längdskidåkning och 200 kilometer av perfekt preparerade banor. Dessutom erbjuds olika utflykter på en eller flera dagar som snöskorsvandring eller turer med hundspann.

2. Pokljuka – Ekoåkning i Slovenien
Fram till 2000-talet var Slovenien relativt oupptäckt som turistland. Sedan dess har besöksnäringen kommit igång på allvar och då har också hållbarheten legat högt i kurs. Med gräns mot de Italienska alperna ligger nationalparken Triglav och flera vackra skidorter. Efter en natt i den sagolika sjöstaden Bled är det nära till Pokljuka Plateau och i de Juliska aplarna. 

3. Chamonix – Förnybart och närproducerat i skidorten
I skuggan av MontBlanc ligger den stora skidorten Chamonix. På senare år har man växlat upp sin gröna profil rejält och anses numera vara en av Europas mest utvecklade ekoturistdestinationer. Med en stark tro på ansvarsfull turism har man satsat på förnybar energi, hållbart och närproducerat byggnadsmaterial och ett välfungerande kollektivtrafik. Och såklart skidåkning i världsklass.

4. Les Cerniers – Schweizisk ekopärla
I de Schweiziska alperna finns denna ekoturistpärla. En klassisk skidresort arbetar medvetet med att reducera turismens påverkan på naturen. Bland annat har man policys för vattenanvändning, återvinning och man använder förnybara energikällor möjligaste mån samt arbetar medvetet för att minska avfallet. Här hittar du även det exklusive hotellet White Pod Resort.

Taggar: | | | |