• vildmarksskolan

    Fikastinna ryggsäckar får alltid följa med på vildmarksskolan.

  • vildmarksskolan

    - Naturen diskriminerar eller dömer inte, här är det fritt, säger Axel.

  • vildmarksskolan

    Utan stress klarar man mycket mer än man kanske tror. Som att ta sig upp för ett berg.

Han ordnar sommarens vildmarksäventyr för barn

ÄVENTYR. Alla redskap som behövs finns i naturen, säger Axel Moberg, som med sin Vildmarksskola får barn att känna sig som ninjas i skogen.

Lukten av fuktig mossa, granbarr i stövlarna, saft på en mjukt mossinbäddad sten och grillpaus mellan uråldriga trädstammar. Vad som än händer ute i stora världen så står de där, granarna, tallarna och lövträden. Susar, svajar och ger skugga i sommarhettan. Och det är hit till skogen som Axel Moberg tar barnen i Vildmarksskolan. Här får de utan press ta sig fram och vara uppmärksamma på vad dagen har att erbjuda. Men det är inte en skola i verklig mening, det är mer en exkursion, ett äventyr. En chans för barnen att lära känna sig själva med hjälp av naturen.

– Vi gör allt som kommer i vår väg. Vi klättrar, springer, badar, hoppar eller kryper. Och jag försöker låta bli att säga ”gör inte så”, utan istället förklara vad som kan hända. ”Nu när det har regnat blir stenarna hala, om du går där kan du halka. Vill du prova är det bra om du håller i dig”, berättar Axel.

Egoist som gör nytta
Med Vildmarksskolan vill han stärka självkänsla och självbild genom att låta barnen röra sig i skogen. De får lära känna sig själva och naturen genom att bara vara i den. Ro, göra upp eld, snubbla, springa fort, sakta ner, bli blöta och låta dagen bestämma vad som kommer hända. Inga krav på prestation, ingen stress. Naturen styr och allt som händer blir något att ta med sig. Är Axel en do good-er, en altruist som inte tänker på sig själv? Absolut inte. Det handlar om ren egoism.

– Livet är kort. Hittar jag något som jag gillar att göra så gör jag det. Det handlar aldrig om självuppoffringar. Jag mår bra av det här, därför gör jag det.

Men varför, visst måste det väl finnas något mer som driver? Varför väljer han att göra gott? Handlar det verkligen bara om att han gillar det? Jo, för Axel menar att nästan alla människor mår bra av att få vara i ett sammanhang. Att känna att man är viktig för andra.

– Vänd på frågan; Varför gör jag inte det här? Det är en mycket mer relevant fråga än att jag att klagar och tycker att någon annan borde ta ansvar, säger Axel.

Energijakt
Vildmarksskolan kom till efter att han umgåtts och pushat sina brorssöner i skogen under en eftermiddag. När han såg killarnas glädje över att klara mer än de trodde att de kunde, insåg han att han inte hade någon ursäkt längre, det var dags att ta tag i drömmen om att få jobba i naturen.

– För ett barn som växer är kroppskontroll, självkänsla och självbild viktigt. Vistelse i naturen skapar det naturligt, säger Axel.

Det började med Axels Äventyr 2005, men har alltså växt till Aidventure som idag består av Vildmarkskola och Orosanmälan.se. Men egentligen är Axel ambulanssköterska, det är bara det att energin räcker till så mycket mer. Och medan han får syssla med det han gillar, gör han livet lite bättre för andra. Det är i alla fall förhoppningen.

– Jag älskar varje sekund av det jag gör och drivs av att göra grejer som ger energi.

 

Vem: Axel Moberg

Gör: Ambulanssjuksköterska, driver Aidventure med Vildmarksskola.se och har grundat orosanmälan.se

Orosanmälan.se: En ideell fristående förening vars mål är att barn som far illa ska få hjälp så fort som möjligt. ”Vi skapar ett nationellt orosanmälningssystem, effektivt, enkelt och säkert. Idag är fax standardiserat i kommunikationen av orosanmälningar till socialtjänsten. Det funkar inte idag, så vi vill lösa det”.

Vildmarksskola.seVildmarksskola för barn där varandet och rörelsen i naturen är det centrala. Barnen måste vara minst fem år och det är ungefär fem barn i varje grupp. Det finns fortfarande några platser kvar på vissa av sommarens läger.