• blommor

    Prova att mixa salt eller socker med ätbara växter eller blomblad, det blir inte bara gott utan dessutom snyggt! Här nässelsalt och rossocker.

  • blommor

    Till vänster: Macaroons med lavendelsmak. Till Höger: Kocken Tareq Taylor.

Här är blommorna du kan äta

ÄTA. Det är inte bara marsipanrosor som går att äta, det finns faktiskt en mängd livs levande blommor som är ätbara. Trenden att odla nyttoväxter har kanske fått dig att skippa blommorna på fönsterkarmen, till förmån för tomat och gurka, men varför inte slå två flugor i en smäll? Dags att både äta kakan och ha den kvar – de ätbara blommornas tid är här!

Pensé – Vacker att dekorera med i sallader och iskuber, men också god att kandera.

Doftpelargon – God som smaksättare i till exempel marmelad.

Syrén – God att göra saft på.

Squash och pumpa – De vackra blommorna går utmärkt att fylla med tex köttfärs. Det här är vanligt kring medelhavet, så kolla in både Italienska och Grekiska kokböcker för inspiration.

Basilika –  Varje basilika har olika smak på sina blommor, prova dig fram. Om du låter basilikan vara börjar den blomma, så knip inte alla blad samtidigt.

Prästkrage –  De unga knopparna kan ätas som kapris. Bladen blir dekoration i sallader.

Anisisop –  Mild lakritssmak som passar fint till efterrätter.

Lavendel – Fantastiskt god i bakverk, både som torkad och färsk.

Citronverbena – Passar fint till fisk och kyckling, eller kanske en drink. Som namnet antyder har den en fin citrussmak.

Maskros – Blommorna är vackra i en sallad och bladen blir fantastiska om de förvälls och äts med olja, citron och lite salt.

Behöver du inspiration? Kolla in det här!
Elin Unnes, aka The Secret Gardener, har flera gånger sagt att blommor som inte är ätbara är töntiga. Tycka vad man vill om det, men hennes senaste bok Herbariet, har blivit en hit. Här kan du läsa om växter med medicinala egenskaper, växter som mår bra av rockmusik och växter som du kan äta.

Tareq Taylor’s Nordic Cookery – Kocken Tareq Taylor är känd från otaliga TV-program, däribland egna showen Tareq Taylor’s Nordic Cookery och Trädgårdstider i SVT. Fokus ligger på ekologiska råvaror, men Tareq älskar också att plocka det han kommer över ute i naturen. Ätbara blommor står högt på listan.

Kalf & Hansen – För ett år sedan träffade vi Fabian Kalf-Hansen som tillsammans med sin pappa driver restaurangen Kalf&Hansen på Mariatorget i Stockholm. Han är en fena på att hitta ätbara växter!

Blommor ska ätas så nyplockade det går. Ät inte blommor från en blomsterhandel även om de är ätbara. Blommor som säljs i butiker blir snabbt otjänliga som föda eftersom de är besprutade. Var därför noga med att bara äta sådant du vet inte är besprutat.

Taggar: | | |