• På Ulriksdals Slottsträdgård är det TV-profilen Bosse Rappne som styr över odlingarna, men du är mer än välkommen att komma och plocka!

  • Fråga din fiskhandlare var kräftorna kommer ifrån, och köp gärna svenska.

  • Överbliven pannkaka? Oönskat ris? I Ta tillvara får du massor av recept för maten du tänkte kasta.

  • fest

    Det finns ett riktigt bra utbud av alkoholfria drycker idag, däribland God Drycks smaskiga bubblor.

Så gör du kräftskivan hållbar

FEST. Finns det något bättre än långbord, en filt kring benen och sena augustikvällar med goda vänner? Oavsett om man gillar kräftor eller inte så är det något visst med kräftskivan, de röda läckerheterna och tillbehören som ger sommaren den där riktiga avskedsfesten. Sapir har satt ihop listan som kommer göra dina inköp betydligt lättare, för skaldjur är en djungel. Och gillar du inte skaldjur så har vi tipsen som kommer fylla även din mage med läckerheter.

Skaldjur

Havskräftor
Välj burfångade havskräftor från Kattegatt, som står med på WWFs gröna lista. Smakar underbart och har mycket kött. Fråga i din fiskdisk var de kommer ifrån.

Signalkräftor
Den svenska, rödsvarta kräftan är kräftskivans mittpunkt, men inte helt enkel att få tag på utan att det skaver i samvetet. Låt bli den utrotningshotade flodkräftan, som faktiskt slås ut av kräftpesten som kommit till följd av inplantering av signalkräftan. Men just signalkräftor är trots allt bättre att äta upp än flodkräftorna, bara se till att de kommer från ett schysst fiske. Alternativet är kinesiska eller turkiska, men här får smaken stå tillbaka. Dessutom fraktas de långt.

Blåmusslor
Kokta i lite vitt vin och saffran blir de gudomliga och är dessutom fritt fram att äta. Inte bara är de goda, de renar dessutom haven, så ät på! Det finns flera producenter av kravmärka blåmusslor, fråga din lokala handlare.

Ostron
Även ostron är viktiga för haven och riktigt lyxiga inslag på kräftskivan. Välj den odlade varianten från norra Europa för att följa WWFs fiskelista.

Tillbehör

Tunnbröd
Att steka bröd i stekpanna är enkelt och roligt, och det finns massor av spännande recept. Det här blev vi på Sapir förtjusta i och tänker prova. Självklart väljer vi ekologiska ingredienser i så stor utsträckning som möjligt.

Självplock
Vill du fylla ut matbordet med fräscha grönsaker och bönsallader (få inspiration från Jenny Dambergs bok om baljväxter) finns det fortfaraden fina möjligheter att åka till tillexempel Ulriksdals Slottsträdgård i Solna och plocka direkt från odlingarna. Just nu är det till exempel säsong för brytbönor, purjolök, spetskål, kronärtskocka och sockerärta. Bor du inte i Stockholmstrakten kan du kolla in på Gårdsnära.se för att hitta ett självplock nära dig. För att få rikligt med inspiration till dina fynd rekomenderar vi bloggen Green Kitchen Stories.

Såsen
Geggor, röror och såser! Vem älskar inte dessa viktiga tillbehör? Förutom klassiker som skagenröra och aioli är crème fraiche blandat med fetaost och färsk basilika en favorit. Passar fint till fisk och skaldjur, såväl som till kött och grönsaker. En annan smarrig röra som kanske inte är så vanlig på kräftbordet är grekisk yoghurt, hela kumminfrön och kokosflingor. Blanda ihop så mycket av ingredienserna du vill, smaka av under resans gång tills du är nöjd. Passar jättebra till tunnbrödet!

Blev det mat över?
Amanda Hellberg och Evelina Johnsson bakom bloggen Våra Oköttsliga Lustar har gett ut den perfekta restboken, Ta tillvara. Det finns ingen mat som inte kan bli god två gånger om!

Bubblor Bärs och Bål
God Dryck 1&2, ekologiskt mousserande vin, 0.5%
Vi har tipsat om de här goda bubblorna tidigare, men det tål att upprepas. Finns både som vitt och rosé.

Maglehem N:O 4, ekologisk Must, 0.0%
En svensk must med ganska mycket sötma och fruktig smak.

Störtebeker, ekologisk Lager, 0.5%
En lätt lager som släcker törsten till de salta kräftorna.

Beijing 8 organic iced Tea, ekologiskt iste, 0.0%
Ett inte så sött iste som passar fint till sushi och annan fisk.

Drinking in the sun, Mikkeller, 0.3%
Tyvärr är Mikkellers storsäljare inte ekologisk, men kanske kommer den att bli? Om tillräckligt många hör av sig kanske det sätter lite press på företaget. Ölen är nämligen fantastiskt god och verkligen en passande törstsläckare på festen.

Taggar: | | |