Hetta som förlänger livet

ODLING. Om du inte redan hakat på chilitrenden, är det hög tid nu. De röda, gröna, gula och orangea frukterna har nämligen gått från att vara det där lite slemmiga och starka i kebaben till att bli en växt som människor lägger ner all sin fritid på att odla. Och det handlar inte om starkast vinner, den tiden är för länge sedan förbi. Chilin har blivit den nya surdegen.

Chiliklubben på Facebook har närmare 9450 medlemmar och växer stadigt, och alla från trubaduren Stefan Sundström till skådespelaren Ann Petrén, och hela hipstermaffian däremellan, älskar de heta gobitarna. De är lättodlade, snygga och nyttiga. Enligt en studie i British Medical Journal ska chili, och även annan stark mat, minska risken att dö i förtid eftersom den starka maten har positiv effekt på hjärt-och kärlsjukdomar. Bara en sån sak!

Har du inte redan satt årets frö får du nöja dig med att köpa en redan uppväxt planta på valfri trädgårdsbutik, fröna behöver nämligen komma ner i jorden redan i februari för att ge frukt under sommaren. Men det finns inget som hindrar dig från att redan nu planera för nästa års skörd. Provsmaka dig fram till favoriterna och njut av somriga chilirecept i skuggan.

Klassiker
Dave Dewitt och Paul W Bosland gav 2009 ut det som har kommit att bli lite av en chiliklassiker. The Completet Chilli Pepper Book innehåller detaljerade profiler om de 100 vanligaste sorterna, en hel drös av smaskiga recept och hur du odlar och tar hand om dina plantor och frukter. Ska du börja odla kan du börja här.

Fröer
När det är dags att beställa fröer hittar du en rad olika ekofröer hos Runåbergs Fröer. Vad sägs om Koral, en chili som ser ut som en körsbärstomat och har en het och fyllig arom? Eller en Hot Lemon? Gula, heta chilifrukter med tydlig smak av citron!

Chili i mat
Det behöver inte vara starkt för att det är chili, eller? Prova dig runt i världens olika matkulturer, där chili på många håll är lika vanligt som Sveriges saltande. Mycket av den asiatiska matkulturen använder chili, men leta dig gärna utanför Chicken Tikka Masala- träsket. Vad sägs om etiopiskt till exempel? Maten innehåller mycket chili, men det finns allt från mild till extremt stark mat att smaka. Bor du i Stockholm kan ett besök på Ethiostar på Saltmätaragatan vara en bra start.

Världens starkaste chili
Enligt Guiness Rekordbok är det sedan 2013 den amerikanska chilin Carolina reaper som är världens starkaste chili med sina 1.56 million SHU (The Scoville Unit, som är den enhet man mäter styrkan i). Detta kan jämföras med en Jalapeño som bara mäter 2,500–5,000 SHU. Sugen på att smaka?

Vänskap
Häng med andra chilinördar, lär dig av deras misstag och dela med dig av din kunskap på Chilepeppar.se och Chilihuset.se

Galenskap
Även om kampen om starkast vinner har svalnat så är det något med chili som får människor runt om i världen att vilja tävla om att stå ut i allehanda tävlingar. Äta flest eller äta snabbast. Eller varför inte gnida in det i ögonen? 2010 besökte den världsberömde kocken Gordon Ramsey indiskan Anandita Dutta Tamuli som då innehade rekordet i att äta flest av den otroligt heta Bhut Jolokia-chilin. När Gordon kommer dit är hon i färd med att slå sitt tidigare rekord, men misslyckas. Men skam den som ger sig!

Taggar: | | |