• Spelet Exploding kitten är en succé tack vare givmilda backare.

  • crowdfunding

    Äggrestaurangen EggsInc i Stockholm blev verklighet tack vare Crowdfunding. Foto: Erik Lindvall.

  • crowdfunding

    Den svävande lampan Flyte fick snabbt ihop det kapital som behövdes för att bli en kommersiell produkt, tack vare crowdfunding. Foto: Erik Lindvall.

Så crowdfundar du din affärsidé

DRÖMMAR. Kortspelet om exploderande kattungar, den ultimata äggrestaurangen, den svävande lampan eller en av de allra första smarta klockorna. På sajter som Kickstarter, Indiegogo och FundedByMe har många kreativa idéer och drömmar kommit till liv genom crowdfunding, finansiering genom flera små belopp från ett stort antal personer.

Här är guiden till hur du kan finansiera din dröm!

Konkretisera idéen
Skriv ner vad du tänker. Vad behöver du? Hur mycket kan det kosta? Gör din research, titta på liknande produkter och försöka hitta lämpliga leverantörer/samarbetspartners. När du satt ord på vad som kommer krävas för att genomföra projektet, och hur mycket det kostar, så kan du avgöra hur mycket kapital du behöver få in. Det blir din budget.

Hitta finansieringen
Ett av de vanligaste sätten att finansiera sin idé på är crowdfunding. Du finansierar då ditt projekt genom att ett större antal personer backar din idé med många små belopp. Det finns en uppsjö av möjliga tillvägagångssätt för denna typ av insamlingar, men vanligt är att det sker via internet och på sociala medieplattformar.

Här hittar du ett urval av de vanligaste crowdfunding-plattformarna.

Kickstarter
Den crowdfunding-plattform som har dragit in mest pengar hittills är amerikanska Kickstarter. Över 250 000 projekt har finansierats, med smått otroliga 1,9 miljarder dollar insamlade från nästan 10 miljoner personer. Den som startar en kampanj via Kickstarter får bara finansiering i det fall som det uppsatta insamlingsmålet möts inom utsatt tidsram, i annat fall dras inga pengar från den som backar projektet.

Indiegogo
En av pionjärerna inom crowdfunding. Plattformen tillåter, förutom ovan nämnda insamlingsmetod där pengarna dras först när målet är uppfyllt, även att insamlingen organiseras så att backarna går in med sina pengar direkt, oavsett om målet är uppnått eller inte. I de fall som projektet misslyckas att säkra finansiering är det då på insamlarens ansvar att återbetala backarna.

FundedByMe
Den svenska crowdfunding-sajten FundedByMe skiljer sig från de andra på denna lista genom att ha fokus på att samla in affärsinvesteringar i form av aktiekapital och affärslån. Plattformen lämpar sig därför bäst för mer komplexa projekt. Har du en affärsidé som behöver seriös backning är detta plattformen för dig.

Det finns också andra sätt att finansiera sin idé, beroende på vad den går ut på. Om du har en idé om ett samhällsförbättrande projekt finns många möjligheter till samarbeten. Ett exempel är genom stipendier som Klart du kan! Läs intervjun med Johanna Landberg, ordförande för stipendiet, här.