Har du koll på Allemansrätten?

FRIHET. Det finns många anledningar att tillbringa sommaren i vårt fantastiska land. Allemansrätten är en. Tack vare den kan du uppleva orörda urskogar, imponerande fjällmiljöer, djupa bokskogar, kilometerlånga sandstränder och en kustlinje bestående av tusentals undersköna öar. Allt är öppet och tillgängligt.

Allemansrätten är en unik rätt svenskar har att vistas ute i skog och mark. Den ger oss alla nästintill obegränsad tillgång till den storslagna svenska naturen. När du går en promenad, paddlar kajak, surfar, springer, plockar blommor och blåbär eller bara sitter på en sten och tänker, använder du dig av Allemansrätten.

Den här fina rätten är en grundförutsättning för allt friluftsliv i Sverige, oavsett om det sker på egen hand, tillsammans med en ideell förening eller en kommersiell organisation. En rätt vi ofta tar för given.

Men med denna rätt följer också ett ansvar, en liten motprestation, som inte är särskilt betungande. Vi får inte störa, förstöra eller skräpa ned. Ganska enkelt, med tanke på de enorma värden vi får tillbaka. Så ut och njut av vår storslagna natur och värna om din rätt!

Obs: Inom naturreservat, nationalparker samt djur- och växtskyddsområden kan det finnas föreskrifter som begränsar allemansrätten i syfte att bevara de naturvärden som finns inom respektive område.

Youtubetips: Gotlandsbon Björn om Allemansrätten.

 

Taggar: | |