karriär

Hej karriärist, hinner du leva?

SIDESTEPPING. Trött på chefen, jobbet, kollegorna, pendlingen, arbetsuppgifterna eller känner du bara en gnagande känsla av att allt inte står 100 procent rätt till vad gäller ditt nuvarande yrkesval? Är du drygt 20 år och har ännu inte lyckats jobbat upp ett skuldberg stort som Texas hos CSN så är det inga större problem med att ta ytterligare ett ”mellanår” och fundera på saken. Är du närmare 40 än 30, eller kanske till och med puttar på 50, så kan det vara en större utmaning att ändra sin situation.

I USA är begreppen ”Midlife career change” och ”second career” väletablerade, kanske för att de har en rörlig arbetsmarknad med låga trösklar. I Sverige är det inte lika vanligt med karriärbyten mitt i livet, men med en allt intensivare teknikutveckling och omfattande outsourcing får vi nog vänja oss vid tanken att hitta nya vägar i arbetslivet och omfamna förändringarna som en möjlighet. Att inkludera sina privata intressen i en eventuell affärsidé kan ge mer livskvalitet än att hitta en nisch som man tror ger bra med pengar.

I 2000-talets början talades det även mycket om ”downshifting”, där man medvetet tar ett eller flera steg nedåt på karriärstegen för att frigöra tid till sådant som ger en välbefinnande på riktigt; familj, vänner eller kanske en hobby. Att downshifta kan dock ses som ett privilegium för de som redan har det rätt gott ställt och kan ta den ekonomiska smällen. Ett alternativ är ”sidestepping”, att kliva åt sidan och sluta att tänka i termer av uppåt eller nedåt när det gäller sin karriär. Livet är inte en trappa där det ena steget uppåt måste leda till nästa, utan snarare en eller flera parallella stigar som ibland bjuder på uppförsbacke och ibland sluttar nedåt. Ibland kan ett steg åt sidan vara det som behövs för att kunna fortsätta framåt, kanske inte på samma stig – men mot samma slutmål.

Taggar: | |