• Helena Lindahl, ekonomi,

    - Kapitalmarknaden måste med i en omställning, och om den säger att det ska ske hållbart, så gör den det. Den har ett otrolig genomslag, säger Helena Lindahl

Helena Lindahl bygger framtiden med dina pengar

EKONOMI. Helena Lindahl är kapitalmarknadens spjutspets som förändrar världen med avkastning och likställer sina investeringar med en Ironman.

 Från Suffragetter till proggiga skägg och BH:ar på bål. Aktivisterna genom tiderna har alla varit olika men ofta haft det högljudda gemensamt. De har hörts, setts och fått uppmärksamhet. De har drivit sakfrågor som lett till samhällsförändringar vilka vi idag ser som självklarheter, och de har offrat frihet och karriär för kampens skull. Samma typ av aktivister finns även idag, över hela världen, men de har också fått sällskap av en ny typ av samhällsförändrare. De som sällan hörs eller syns, men som sitter på stora kapital och har makten att med pengar styra utvecklingen. SPPs Helena Lindahl är en av dem. Hon förvaltar världens största gröna obligationsfond där både privatpersoner och företag kan investera. Genom att sätta pengar i rörelse och rikta dem mot hållbara lösningar vill hon förändra världen. Och med en stark avkastning gör hon det lätt för folk att välja var de ska placera sina pengar när det är dags att spara till pensionen.

– Vi lever inte i en revolutionistisk tid utan en evolutionistisk. De gamla aktivisterna i miljörörelsen är jätteviktiga, de har satt ljuset på frågan. Nu kan vi arbeta vidare. Kapitalmarknadens DNA är avkastning och det utnyttjar jag för att arbeta mot en hållbar värld, säger hon.

Helena Lindahl har ett förflutet av tunga fystävlingar med målbilden som ledmotiv. Ironman, där deltagarna simmar, cyklar och springer distanser som kräver otrolig kraft och målmedvetenhet är bara en av flera tunga tävlingar hon genomfört. Men när hon nu har bytt Ironman mot kapitalmarknaden ser hon ingen större skillnad.

– Det är en lågintensiv bransch, men precis som att genomföra Ironman handlar det om målbilder och att veta i vilken riktning man ska. Det är som en stor tanker som tuggar framåt, det gäller bara att vi ändrar dess riktning nu. För mig är det exakt samma sak och energi som att utföra ett Ironman, säger hon.

Ingen mellanmjölk
De pengar som kommer in till fonden lånas ut till kommuner och företag som vill investera i en hållbar framtid och en ny infrastruktur som ger ett mindre avtryck på jordens resurser. Men för att få låna av fonden krävs att de följer de hållbarhetsriktlinjer som SPP satt upp, och på så sätt kan Helena se till att hållbara projekt och idéer premieras och blir de som bygger vårt samhälle. Kanske genomgår kapitalmarknaden en metamorfos? Enligt Helena är det vi ser nu bara början.

– Jag vet att jag håller i en ketchupflaska, snart kommer allt bara säga splash!

För att det ska finnas några pengar att investera krävs dock att vi pensionssparare ser till att ta makten över våra pengar och inser att vi har möjligheten att påverka med våra val. Vi är en del av förändringen, om vi bara vill.

– Det handlar inte om att förstå hela det kapitalistiska systemet, men vi måste förstå att privata pensionspengar innebär makt. Du kan ju skryta med din ekologiska mjölk, men det är inte mycket att komma med om du inte också ser över var dina pensionspengar tar vägen, säger Helena.

Men hur? Helenas tips är att följa med trenden, satsa dina pengar där framtiden finns – och alla tecken pekar åt samma håll. Framtiden finns i hållbara lösningar.

– Krångla inte till det, satsa helt enkelt bara på det vinnande laget.

Vem: Helena Lindahl

Vad: Förvaltar SPPs Grön Obligationsfond

Varför: Vill förändra världen med hållbara investeringar
Mer info: spp.se

 

Taggar: | | |