Foto: Linda Alfvegren/Forum Bokförlag. Fexeus
Foto: Linda Alfvegren/Forum Bokförlag.

Vad händer när vi inte ses?

KOMMUNIKATION. Henrik Fexeus är expert på kroppsspråk och ordlös kommunikation. Nu är han aktuell med en ny bok, där han tar upp konsekvenserna av att använda digitala verktyg istället för att mötas öga mot öga. Han menar att om vår förmåga att avläsa varandra försämras, minskar även möjligheterna att förstå varandra.

Vi står just nu inför ett allvarligt problem
Ett problem – vissa kallar det till och med för kris – som vi aldrig tidigare stått inför i mänsklighetens historia. Vår nya digitala teknik har banat väg för en livsstil och ett sätt att arbeta på som inte varit möjligt tidigare. Men det finns en sak som den inte hjälpt oss med. Vår förmåga att kommunicera.

Det kan låta paradoxalt, med tanke på att det är just kommunikation vi använder den nya tekniken till, men det ligger till så här: En stor del av vår kommunikation sker på det ordlösa planet. Genom kroppsspråk, tonfall, hållning och ögon skickar vi hela tiden små, subtila och omedvetna signaler till varandra. Dessa signaler är avgörande för vår kommunikation.

För att kunna förstå behöver vi fysiska möten 
Forskaren Alex Pentland, professor på MIT Connection Science & Human Dynamics, har till och med visat att professionella investeringsbeslut ser helt olika ut beroende på om investerarna fått tillgång till sociala signaler, genom möten med de företag de var intresserade av att investera i – jämför med om de inte träffats. De som fått denna sociala möjlighet tar konsekvent bättre ekonomiska beslut.

Problemet är att vår förmåga att avkoda dessa viktiga signaler börjar försämras. En del av vår hjärna är programmerad enbart till att avläsa och svara på ordlös kommunikation. Men den kräver användning och träning för att fungera väl. Vår förmåga att förstå andra kräver regelbundna fysiska möten. Vilket är exakt vad vi har börjat rationalisera bort med vår digitala teknik.

Vad händer om vår förmåga att avläsa och förstå varandra sjunker?
Vilket forskningen mycket riktigt säger att den gör, bland annat har empati hos unga minskat drastiskt sedan 2011, enligt studier gjorda av professor Jean Twenge i San Diego, som forskar på psykologiska skillnader mellan olika generationer. Jo, då ökar inte bara riskerna för missförstånd, utan även möjligheten att bygga nära relationer. Delvis för att vi inte träffas lika ofta på grund av att vi har digitala möten, men också för att hjärnan faktiskt tappar denna förmåga då den inte får tillräcklig träning.

Det här är vår tids unika och allvarliga problem. Goda relationer är nämligen inte bara avgörande för ett produktivt arbetsliv eller givande studentperiod. De är enligt forskning den enda nödvändiga faktorn för mänsklig lycka. Utan bra relationer spelar det ingen roll vad man har i övrigt. Man kommer aldrig att bli helt lycklig.

Henriks digitala detox-test
Vad sägs om att byta ut åtminstone en liten del av den tid du lägger på att använda digital teknik och sociala media? För jag tror inte att du ens vet om hur mycket du använder dessa.

Ta din telefon. Om du har en smartphone och du är som genomsnittet, så tittar du på den 180-200 gånger om dagen, 45 sekunder per gång. Det är 16 timmar i veckan. Jag tror inte att varje sekund av de 16 timmarna är strikt nödvändiga. Prova att ta bara fem av dem timmarna, och ersätt dem med mänskliga möten. Jag lovar att det kommer vara värt det.

Mer tips finns i Henriks bok Fingertoppskänsla – En nödvändig manual i social kompetens, som kommer ut i början av september.

Taggar: | | |