• Henrik Fexeus vill att du ifrågasätter honom. "Tänk själv. Jag kan ju ha fel!".

  • Som en hjärnkirurg kommer han åt din hjärna från scen.

  • - Allt jag gjort har med övertygelse att göra, säger Henrik.

Henrik Fexeus om tron som får oss att agera

INTERVJU. Mästermanipulatören Henrik Fexeus ljuger för att få dig att tro på honom och vet att det är vår tro som till slut får oss att agera. Kring jul används ordet tro flitigt, men vad betyder det och vad gör det egentligen med oss?

Utan den egna övertygelsen och tron händer inte ett dugg, men om den finns kan vi flytta berg. Det menar mentalisten och underhållaren Henrik Fexeus, som till våren åker ut på turné med succéföreställningen Box. Från scen tränger han rakt rakt in i våra tankar med psykologi, teater och magi och får oss att ifrågasätta vad som är på riktigt. Vilka minnen är egentligen sanna och kan jag välja vem jag ska vara? Men för att våga gå upp på scenen med vissheten om att allt kan gå fel, behöver Henrik tro och övertygelse. Tron på att det ska gå vägen.

– Jag skulle inte få någonting gjort om jag inte hade det, säger han.

För vissa handlar tro om en religiös grundbult, för andra en sorts andlighet och för en tredje kanske om en magkänsla stark nog att övertyga. Henrik Fexeus säger att han på scen kan få dig att göra det han vill, bara genom att prata med dig. Kalla det vad du vill; manipulation till och med. Men Henrik menar att det är tron. Eller snarare övertygelsen som ligger till grund.

– Under min första turné gjorde jag en snabb övning för att bevisa detta. En kvinna från publiken kommer upp på scen och jag gör några hypnosövningar. När det är slut håller hon armarna rätt ut och jag ber henne föreställa sig att armarna är av järn. Sen ber jag henne böja på armen. Hon kan inte. Hon är övertygad om att armarna är av järn, och då kan hon inte böja dem, säger Henrik.

Med julens budskap om att göra gott i åtanke; kan tro användas för att få fler att göra mer? Det finns tre viktiga komponenter för att nå fram till en riktig beteendeförändring, menar Henrik. Du måste väcka känslor, ta bort allt som är abstrakt och hitta det som människor brinner för.

Därför agerar du
Regeln om det abstrakta lyder under samma regler som nyhetsbevakningen, vi har lättare att ta till oss det som är nära och som går att ta på.

– Bara titta på begreppet hållbarhet till exempel. Vad betyder det? Att något ska hålla länge? Handlar det om aktiv eller passiv hållbarhet, alltså att jag ska agera eller att min möbel ska hålla ihop? Det är ett abstrakt begrepp som gör det svårt för människor att ta till sig det, menar Henrik.

När det abstrakta är borta gäller det att väcka känslor. Det handlar om att få människor att gå från förnuftig insikt om att något borde göras, till att faktiskt handla. Hjärnan behöver känslorna för att kicka igång den fysiska processen. Blir du arg kommer adrenalinet att spruta och du kan till exempel försvara dig. Alltså agera.

– Här gäller det att inte ta i för mycket, eftersom vi kan se igenom det där känslomässiga argumentet och se på allt som en bluff. Det är en balansgång, säger Henrik.

Till slut handlar det om att hitta människors glödande kärna och bevisa för dem att de handlingar du vill att de ska genomföra kommer gynna denna kärna.

– Det fungerar sällan att tala om för folk att det de gör och älskar är fel och att de borde sluta. Använd istället den där lusten, eller tron, hos dem du vill påverka till att göra annorlunda, säger Henrik.

Ljuger på scen
Med stark övertygelse och tro kommer också risken med att sluta ifrågasätta och kritisera. Henrik Fexeus menar i och för sig att han kan få publiken dit han vill, men han vill inte bli en person som ingen ifrågasätter. Han börjar därför sina föreställningar med att tala om att han kommer ljuga.

– Jag säger att ungefär hälften av det jag kommer berätta är sant. Resten är lögn. Sen är det upp till publiken att vara källkritiska. Jag vill att människor ska tänka själva, inte lita på att det som sägs alltid är sant.

Så, vad tror du på?

Vem: Henrik Fexeus

Vad: Mentalist, föreläsare, författare och underhållare

Aktuell: Föreställningen Box drar ut på Sverigeturné efter nyår
Mer Info: henrikfexeus.se
Taggar: | |