Here Comes The Sun: Sapirs solskola

SOL. Med juni runt stugknuten och maskrosor under sandalerna, kan en ljus- och D-vitamintörstande nordbo äntligen slå läger på närmaste uteservering och vända ansiktet mot galaxens största energikälla. Rädda för att åldras till en patenterad läderväska har vi förträngt 1980-talets missöden, då vi girigt garnerade i olja stekte på balkongen. Solen får oss att må bra, och därför är vi dåliga på att skydda oss ifrån den.

Sol är super. I själva verket super att den är avgörande för allt biologiskt liv. Men den bittra sanningen är att all solbränna – oavsett hur snygg – är hudens försvar mot UV-strålning. Solen är även ansvarig för de 40-45 000 svenskar som varje år drabbas av hudcancer, ivrigt påhejad av myter om solkrämer.

Sapir lär dig sola säkert!

SPF anger solskyddsfaktor mot UVB-strålning. Vilken SPF du behöver påverkas inte bara av temperatur, utan av din hudton, var i världen du är, vilken tid på dagen det är, hur mycket produkt du applicerar och hur ofta, samt om du badar eller svettas. Huden i ansiktet är dessutom tunnare och känsligare än på övriga kroppen och behöver högre SPF.

Tumregel
Svensk sommar – SPF30
Runt ekvatorn – SPF50+

Dubbel SPF-siffra dubblar inte solskyddet. Det skiljer endast några procentenheter mellan SPF15, som filtrerar 97 procent av UVB, och SPF30, som filtrerar 97 procent. Ha även i åtanke att olika länder använder olika testmetoder för SPF.

5 Ekosnälla tips
1. Acorelle Sun Oil SPF 30
2. John Masters Organics Natural Mineral Sunscreen SPF 30
3. Lakshmi Sunveda Sun Care System SPF50
4. Jurlique Sun Specialist Sunless Tanner
5. Vita Liberata Tinted Self Tan Lotion Rich Face

Solglosor
UVA – utgör 90 procent av solljuset. Gör huden rynkig och slapp och pigmenten mörkare. Kan orsaka hudcancer.
UVB –  Den strålning som oftast gör att vi bränner oss. Skadar vårt DNA och kan ge upphov till hudcancer.

I princip alla solskydd skyddar mot UVB. Idag kräver EU även att solkrämer ska ge UVA-skydd om minst en tredjedel av det mot UVB. Leta efter solkrämer med brett spektrum, som skyddar mot både UVA och UVB, eller titta efter en UVA-märkning.

3 Solmyter
1. Solskydd gör att man inte blir lika brun lika fort – Fel. Du blir brun men inte bränd.
2. Grundbränna skyddar från solskador – Jättefel.
3. Solkräm behövs inte om man sitter i skuggan – Fel. 80 procent av UV-strålarna kan tränga igenom moln och dimma. Kläder ger ett skydd som motsvarar ungefär SPF8.

Mer info
Euromelanoma – En guide till hur du kan förebygga och upptäcka malignt melanom

Taggar: | | | |