• Ed Ruscha, "Honey I Twisted Through More Damn Traffic Today". Foto: Timothy Schenck (Courtesy Friends of the High Line)

  • Kris Martin. Foto: Timothy Schenc

  • Johnson Rashid, Blocks. Foto: Liz Ligon

    Rashid Johnson, Blocks. Foto: Liz Ligon

  • Ryan Gamber, To Employ The Mistress. Foto: Timothy Schenck

    Ryan Gamber, To Employ The Mistress. Foto: Timothy Schenck

Historisk promenad bland molnen

NOTIS. Högt upp över myllrande gator sträcker sig The High Line, ett gammalt tågspår som idag är en av New Yorks mest välbesökta platser.

1934 öppnades High Line för godstrafik i New York. Tio meter ovanför gatorna ringlade den sig fram med livsmedel, råvaror och annat som behövde transporteras till New Yorkborna. Den upphöjda järnvägen var ett resultat av indus­trialiseringen och den allt intensivare stadstrafiken.

Från början drogs spåren i gatuplanet men snart blev olyckorna ett växande problem. Tågen som banade sig fram bland fotgängare, hästar, bilar och andra transporter gjorde att kollisionerna med tiden blev så många och allvarliga att Tenth Avenue kom att bli känd som Death Avenue. Till sist fattades beslutet att helt separera spåren från den övriga trafiken och så börjar historien om The Highline som kunde ha slutat 60 år senare. Järnvägsspåret blev nämligen överflödigt redan på 60-talet när lastbilarna tog över men hotades av rivning först kring millennieskiftet då det skulle beredas plats för kommersiella fastigheter.

Men tack vare den ideella föreningen Friends of the Highline, som länge bara bestod av två personer, med Robert Hammond i spetsen, tog historien en ny spännande vändning som är långt ifrån slut. Roberts magkänsla var att det gamla järnvägsspåret kunde bli något riktigt bra, något stort som faktiskt kunde bidra till både kringliggande kvarter och till New York som stad.

The Highline är idag en mötesplats som löper parallellt med Tenth Avenue, genom Meatpacking District och Chelsea. Det är ett blomstrande stråk som med sin inbjudande design lockar tusentals människor att promenera ovanför trafikbruset eller bara koppla av i solen vid någon av de oaser som finns längs The Highline. Central Park i all ära men det här är något alldeles extra, som att sväva runt på en promenad bland molnen.

The Highline är dessutom en väldigt inspirerande plats, dess skönhet och kontrasten när det urbana möter vildvuxen natur. Men kanske än mer när man känner till historien bakom. Historien om en ung man som hade en bra magkänsla och som vägrade ge upp och som mot alla odds med sina gelikar skapade en av New Yorks mest besökta platser.