hitchBOT – den nyfikne roboten

NOTIS. Kan robotar lita på människor? Det var frågan som de båda kanadensiska kommunikationsprofessorerna Dr. David Smith (McMaster University) och Dr. Erauke Zeller (Ryersson University) ställde sig innan de drog igång projektet om den nyfikne roboten som bara ville resa. Till skillnad från det som skildras i media och populärkultur kring maskiner som tar över mänskligheten vände de på begreppen. En plasthink, ett par gula gummistövlar, och lite modern teknik senare skapades den liftande roboten hitchBOT med syfte att titta närmare på en robots upplevelse av mänskligheten.

Idén med hitchBOT var att se hur långt den lilla roboten skulle kunna ta sig med hjälp av människors generositet och empati. Med en inprogramerad ”bucket list” lämnades därför hitchBOT vid vägkanten för att börja sitt äventyr.

Roboten hann lifta genom hela Kanada, från Halifax i öst till Vancouver Island i väst och flera städer i Europa. Nyheten om den kringresande roboten växte och efter ett tag hade hitchBot 10 000-tals följare i sociala medier som hejade på.

I somras tog projektet dock en mörk vändning då hitchBOT förstördes av några okända gärningsmän i Philadelphia i USA. HitchBOT fick därför återvända till sin startpunkt i ett paket. Frågan är vad detta experiment verkligen säger? Kanske ungefär det man redan anade. Att det finns både ljus och mörker bland mänskligheten.

Taggar: | |