• Johan Tunebjer vill att väskan ska vara en vän på vägen. Foto: Franz Garcia

  • Aldrig mer batteritorsk. Inuti väskan finns ett batteri och en USB-laddare. Foto: Franz Garcia

  • Väskorna går att köpa via företagets hemsida, samt i utvalda butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den går även att hitta i Hong Kong och Norge. Foto: Franz Garcia

  • Väskan finns i tre modeller. Foto: Franz Garzia

  • -Det har hänt att jag fått ta av mig väskan och kolla om jag verkligen lagt ner datorn. Väskan är så lätt i sig själv att den knappt känns på ryggen, säger Johan. Foto: Franz Garcia

Holger – ett modernt statement med historia

Johan Tunebjer älskar känslan av nytt och gjorde framtid av dåtid när han tog fram väskan Holger. En hyllning till farfar, Småland och äventyr.

Johan Tunebjer är skaparen av det nya väskmärket Holger, en väska inspirerad av historien men skapad för nutidens sätt att leva.

– En väska är ju nästan som jaget, vare sig man har den på en resa eller i vardagen. Den bär på en historia men ska också ha plats för minnen av kommande upplevelser, säger han.

I det gamla 1600-talshuset i Gamla Stan i Stockholm finns förlagan till Holger. Johan Tunebjer tittar på stapeln av gamla koffertar som går från golv till tak i två rader. De har tillhört hans farfar och är grunden till idén.

– Jag har renoverat många av de här gamla väskorna och det är jag väldigt glad för nu. Jag vet hur de är uppbyggda och det har varit en tillgång i skapandet av Holger, säger han.

Småland gav inspiration
Johans farfar bodde i den lilla byn Östrahult, mellan Vimmerby och Västervik i nordöstra Småland. Uppe på vinden bland de gamla koffertarna började Johans idé ta form. Han ville skapa en väska som var lika vacker som de gamla koffertarna, men som var anpassad till en modern livsstil. Tillsammans med kollegan Erik Dolk började han skissa på det som idag är märket Holger. Namnet är farfars och längst fram på alla väskor sitter ett präglat emblem av hans tax Ila.

– Hon lämnade aldrig farfars sida och var en vän på vägen. Det var självklart att hon skulle finnas med. Sen har hon en höghatt på huvudet, den var också min farfars och ger flärd åt väskan.

Uppmärksamhet
Holger lanserades i augusti 2014 och har redan hunnit få stor uppmärksamhet. Under Italiens stora Menswear Trade Fair, Pitti Uomo, utsåg New York Magazine bloggaren Art Comes First till att ha en av de bästa stilarna i kategorin Street Style, när de bar en Svart Holger. Och flera gånger har Johan fått frågor om designsamarbeten och andra former av samarbeten. Han vill inte avslöja vad som just blivit klart, men det är stort och det handlar inte om Sverige.

– Däremot kan jag berätta om vår agent i England som snart kommer få ut väskan i butiker där. Det ser jag verkligen fram emot, berättar han.

Vem: Johan Tunebjer, designer

Vad: Egna väskmärket Holger. Väskorna är tillverkade av vulkanfiber som är ett cellulosabaserat material som är återvinningsbart. När träd kapas, planteras dessutom nya för att kompensera.

Aktuellt: Syns snart i butiker i England

Mer info: www.holgerbags.com

Kuriosa: Författarna Jens Lapidus och Klas Östergren bär en Holger, likaså artisten Danny Saucedo

Taggar: | | |