• Vårt IQ blir i jämn takt högre, samtidigt som den smarta tekniken faktiskt kan göra oss lite dummare. Foto: Jenny Hammar, Magnus Bergström.

  • Två av Katarinas böcker.

  • - När jag får vara själv blir tanken fri och idéerna får komma till mig. Sen är det som att jag samlar på mig ett tryck och låter det explodera när jag väl börjar skriva, säger Katarina Gospic.

  • Foto: Jenny Hammar.

I huvudet på Katarina Gospic

HJÄRNKOLL. Många bollar i luften och öppna kontorsytor. Gör vi verkligen allt vi kan för att topprestera? Nix. Årets Mensapris-vinnare; hjärnforskaren Katarina Gospic, är det ofrivilliga prettot som får oss att bli smartare. Eller i alla fall prestera bättre.

Du är inte så modern som du tror, din hjärna har i alla fall sett ungefär likadan ut de senaste 40 000 åren. Du har alltså samma typ av hjärna som en stenåldersmänniska, och det kan ställa till det när vi vill topprestera på jobbet menar Katarina. Och hon borde veta. Hennes nya bolag, Grey Matters, fokuserar nämligen på smarta lösningar för arbetsplatser och allmänna miljöer, med neuroekonomi i ryggen.

– Jämför vår gamla hjärna med att smarta telefoner har funnits i ungefär tio år, säger Katarina. Det är lätt att glömma att det som gällde på savannen för våra stenåldershjärnor, även gäller idag.

Och det är här det krockar. Vår hjärna har inte hunnit med i utvecklingen av smart teknik och blir minst sagt distraherad av alla avbrott. Kolla Facebook, lägga upp en bild på instagram, svara på ett mail, skriva den där texten till chefen och samtidigt vistas i ett öppet kontorslandskap där kollegorna snackar i telefon och någon bjuder på en anekdot från helgen. Det kanske känns som att vi får mycket gjort, men i själva verket vill hjärnan bara göra en sak i taget för att verkligen kunna prestera. Och det där med multitasking och många bollar i luften är en bluff. Vi pallar helt enkelt inte mer än en boll åt gången.

– Lösningen är ganska långt från trolldrycker och magi, men alla klarar av den. Om man vill, säger Katarina.

Träning, smart användande av smart teknik, och lite biofili – alltså att älska naturen och vistas i den. Där har du din prestationslösning*.

En osexig sanning som funkar
Det handlar inte om att du ska öka tempot och göra mer. Det handlar om att du, i en stökig miljö där du hela tiden blir avbruten, faktiskt inte kan prestera så bra som du skulle kunna om du följde Katarinas råd. Man kan säga att den smarta tekniken faktiskt gör oss lite korkade i längden. Men om vi lär oss de enkla knepen kan vi jobba på som vanligt men utföra mer, och samtidigt må bättre. Låter kanske som en utopi skapad av chefer som vill maximera vinsten, men det är faktiskt bara sanningar baserade på forskning.

– När jag ska prestera stänger jag in mig i ett rum, sätter i öronproppar och stänger av mobilen, säger Katarina.

Ser man till hennes CV är det en metod som funkar. Fyra böcker, läkare, hjärnforskare och två bolag i eget namn. Men störningsmomenten finns såklart där. Speciellt svårt är det när man älskar sitt jobb. Det är svårt att sluta när den kreativa processen är i full gång, även om en paus och sömn hade varit bättre för slutresultatet, menar Katarina. Pretentiöst? Jo, många tycker det. Katarina älskar dessutom att träna, föredrar hälsosam kost framför feta burgare, skippar gärna alkohol och har många vänner som hon vårdar ömt.

– Men jag gör verkligen inte allt det här för att det ska se bra ut eller för att det är så man bör vara. Jag bara är sån av mig själv, säger hon.

Och hon har forskningen på sin sida.

– Det är ju en ganska osexig lösning, som gör att folk inte riktigt hakar på. De ligger kanske hellre och väntar på mirakelkuren, men det här funkar.

Därmed inte sagt att vi ska sluta med allt vi älskar för att topprestera. Det gäller bara några små förändringar: sluta knäböja inför den smarta tekniken – och snacka med ett träd ibland.

Vem: Katarina Gospic
Gör: Hjärnforskare och läkare. Driver Grey Matters, där hon tillsammans med inredningsdesignern Isabelle Sjövall skapar ultimata arbets- och allmänna miljöer, och Brainbowlabs där hon bland annat skriver böcker och håller föreläsningar.

 

*Katarinas bästa tips för att prestera bättre

1. Använd teknik med intention
Sluta kolla slentrianmässigt på mobilen så fort du får en sekund över. Använd den när du verkligen behöver den.

2. Gå ut i naturen
Låter flummigt men stöds av mycket forskning. Vi blir lugnare, smartare och kroppen får hjälp att återhämta sig. Jag brukar ta en promenad med pappa, sitta vid en sjö och bara titta eller kanske gå ut och gå själv med bra musik i lurarna.

3. Träna
Jag älskar att träna och är speciellt intresserad av styrketräning och cykling. Förr var jag mer våghalsig och slängde mig ner för branta backar i skogen, idag är jag lite mer försiktig men gillar att köra med min tävlingsinriktade kompis som får mig att öka tempot lite extra.

Se upp för: Tidsbegränsningar och hårda deadlines, kreativt arbete måste få ta tid och utvecklas i sin egna takt!