spara

Konsumentmakt föder ny aktivism

FINANSSMART. Den ideologiska aktivismen laddas 2017 med ny energi och konsumtionen blir allt mer politisk. Det förutspår konsumenttrendsforskare världen över. Fler vill helt enkelt visa vad de tror på genom hur de konsumerar, något SPP Fonders nya VD Åsa Wallenberg är övertygad om kommer spilla över även på sparandet.

– Vi ser redan idag en allt kraftigare rörelse i den riktningen, även om sparandet fortfarande är lite av en blind fläck i den hållbara konsumtionen. Många tänker inte på att det kan påverka med sitt sparkapital, och samtidigt tjäna pengar.

Att det även kan vara bättre för plånboken är det många som missat, trots att Pensionsmyndigheten nyligen presenterade en undersökning som visade att hållbara fonder inte bara hade lägre avgifter, de presterade dessutom bättre.

 

– Det finns en gammal fördom som hänger kvar över hållbart sparande; att det kostar mer och att du försakar pengar. Men det stämmer inte längre, det är snarare tvärtom – de bolag som är bäst rustade för framtidens utmaningar är de som tar sig vinnande framåt. Tack ock lov börjar fler se det.

Framtidsforskare förutspår oroliga tider och larmrapporterna om klimatets negativa effekter avlöser varandra. Trots det är det många som i allt mörker har förmågan att ändå hämta kraft. Åsa är en av dem.

– Samtiden är var vad den är, och den ser inte alltid ljus ut, men vi är många som ändå försöker hitta lösningar på stora utmaningar. På SPP vill vi göra skillnad, och det gör vi genom våra sparprodukter och genom att investera våra kunders pengar på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Även som konsumenter kan vi visa vad vi tror på; genom våra val markerar vi vilken framtid vi vill se. Det spelar roll.

Taggar: | | | |