• Imogen heap

    Imogen Heap och hennes magiska handskar.

Imogen Heap skapar ny musiktjänst

MUSIK. De senaste tio åren har musikindustrin präglats av diskussioner om hur stora skivbolag står mellan artister och konsumenter, och om streamingtjänster som ger för lite betalt.

Brittiska Imogen Heap tröttnade efter tjugo år som artist på att inte ha kontroll över sina skapelser. Hon lämnade skivbolag och management och blev fri. Så kom tankarna om en helt ny digital plats som skulle göra det möjligt för artister att själva bestämma över betalningen och distributionen. Det kan vara gratis för alla över 80, gratis en speciell dag, billigare en annan och så vidare. Inga mellanhänder, ingen som toppstyr, bara artistens vilja.

Det ska vara en en plats där allt som räknas är relationen mellan de som spelar och de som lyssnar. Hon kallar den Mycelia, efter världens största levande organism mycel, som enklast kan beskrivas som svamparnas gemensamma rotsystem. Mycel sträcker sig många mil under ytan, förgrenar sig, binder samman och skapar nya möjligheter för det som lever ovan jord. Och det är precis så som Imogen Heap ser på sin digitala plats.

Det är inte längre skivbolagsbossarna som styr. Vid rodret står istället artister som Imogen Heap som tröttnat på att inte få vara med och läsa sjökorten. Även om inte Mycelia blir verklighet kan det nog vara dags för skivbolagen att börja leta nya inkomstkällor, för något håller helt klart på att förändra musikscenen så som vi känner den.

Imogen Heap är kanske mest känd för låten Hide and Seek från 2005, men har också gjort sig känd för sina specialtillverkade handskar. Med handskarna kan hon styra sin musik på scenen och vara helt i kontroll över varje ljud.