linda hammarberg

5 snabba med världsomseglaren Linda Hammarberg

FEM SNABBA. Den 30:e augusti 2014 seglade familjen Hammarberg in i Västra hamnen i Malmö, efter fyra år på världshaven. En båt, två vuxna och två barn på ett långt äventyr. Under 2014/2015 kunde den svenska TV-publiken följa deras resa hem i SVT-produktionen Familjer på Äventyr och Mamma Linda Hammarbergs reseblogg har sedan hemkomsten bara vuxit sig större och vunnit många priser, däribland Bästa Reseblogg. För Sapir berättar Linda om havets dragningskraft och varför ingenting är omöjligt.

Vem: Linda Hammarberg
Gör: Världsomseglare, föredragshållare och frilansskribent
Vill: Att folk ska stanna upp och tänka efter, hur de vill leva sina liv och vilket avtryck de vill göra
Älskar: Min familj, och orörd natur. Helst i kombination
Drömresa: Jag vill segla till Antarktis, med min egen båt
Mer info: symary.com

1. Du och din familj har seglat jorden runt, bott på båten under flera år men nu valt att bli landkrabbor, men med ett boende bara några meter från havet. Vad är det med havet som lockar så?
Närvaron och harmonin som bara uppstår långt borta från all typ av mänsklig distraktion. Friheten, att segla dit vindarna och lustarna bär. Känslan av att leva i harmoni med naturen, ett liv där varje dag är ett oskrivet kort.

2. Din blogg har ju fått en rad fina utmärkelser och du har många läsare, vad tror du det är med resande som gör att vi bara vill ha mer och mer?
I vårt fall tror jag att det är vår livsstil som fascinerar, snarare än de platser vi besöker. Det är lätt att identifiera sig med oss. Vi är inga extrema äventyrare, bara en helt vanlig familj som har visat att allting går bara man vill tillräckligt mycket. Sånt inspirerar nog många att själva ta steget ut i det okända och följa sin dröm. Oavsett om det handlar om en resa, eller att flytta ut på landet och bli självförsörjande. En påminnelse om att man är chef över sitt eget liv. Kan vi, kan andra.

3. Många av jordens hav lider av allvarliga miljöföroreningar. Mycket görs, men fortfarande finns många problem kvar, inte minst i Östersjön. Hur märks det när man reser som ni gjort?
Vi har seglat genom flera kilometer långa bälten av sopor, och sett berg av plastflaskor som flutit iland på öar hundratals mil från närmsta civilisation, stränder fulla av skräp på ställen där ingen människa satt sin fot. På många platser lämnar befolkningen sina hushållsopor direkt på stranden, och låter tidvattnet föra bort dem så som man gjort i alla tider. Skillnaden är att dagens avfall är miljövidrigt på ett sätt som det inte var när dessa människor var självförsörjande och levde i harmoni med naturen. Ofantligt sorgligt, men inte hopplöst eftersom beteendet grundar sig i okunskap och brist på alternativ. Då är det värre med stora industrier, där ekonomiska intressen medvetet går före planetens bästa.

4. Hur tror du att vi kommer resa i framtiden, spekulera fritt, befriat från faktiska möjligheter!
Jag är övertygad om att människan kommer att flyga även i framtiden, men troligen snabbare och förhoppningsvis mycket miljövänligare. Men jag tror också att folk kommer att söka allt mer äventyr i kontrast till den effektiva och inrutade vardagen.

 5. Vad är det absolut bästa med att resa?
Jag tycker bäst om att resa långsamt. Med båt, med tåg eller till fots. Att verkligen känna att jag förflyttar mig och uppleva förändringen med alla sinnen längs vägen. Jag gillar också känslan av att komma fram, när man verkligen har förtjänat det. Det fina med att segla, vandra eller till exempel paddla kajak är att man kan ta sig till platser som är svåra att nå på annat sätt, oavsett hur mycket pengar man har. Det gillar jag.

Taggar: | | | |