• Gangsta Gardener

    "Ställ dig själv frågan: när zombieinvasionen kommer, vill jag ha en morot eller en diamant i handen då?"

  • Gangsta Gardener

”Inget är mer gangster än Moder jord”

LOS ANGELES. När det tog designern Ron Finley 45 minuter att åka från sitt hem i Los Angeles till en butik som hade färska tomater, tröttnade han och blev Gangsta Gardener. Nyttig mat ska inte vara en fråga om var du bor, eller hur mycket pengar du har. Med odlingen designar han om staden och får människorna i den att designa sina liv.

Vem: Ron ”Gangsta Gardener” Finley
Gör: Designer, från kläder till trädgård
Var: Los Angeles
Hemsida: ronfinley.com
Varför: För att förändra sättet som vi människor ser på möjligheten att designa våra egna liv

I sin trädgård låter Ron Finley växterna växa fritt. Inget planeras eller sås på raka led. Det ska vara som i naturen, men med ett innehåll som går att äta. För det är ju inte alls som folk sa till en när man var liten; att pengar inte växer på träd. Det är ju precis det de gör, säger Ron. Och när han tar över centrifuger och trottoarer för att göra de till små trädgårdar, lär han samtidigt människor att ta ansvar för sin stad. Designa den på ett sätt som gynnar fler.

– Maten är bara en liten del av min diaboliska plan. Jag vill att människor ska vakna upp och inse att de har ett ansvar inför sig själva. Jag ändrar kulturen och det som människor anser vara det normala, helt enkelt.

Läroplan
Och trädgården är hans klassrum. Det blev så, efter den där bilturen på 45 min för att få tag på tomater. Han åkte hem och började se sig omkring. Han insåg att han bodde i en ”food dessert”. En matöknen där det enda som fanns var snabbmatskedjor, överviktiga barn och föräldrar som inte orkade åka de där 45 minuterna för tomater. Eller ens hade möjlighet att göra det. Samtidigt såg han tomma, trista ytor som ingen använde. Varför odlade man inte grönsaker där? Han bestämde sig för att förändra systemet och synen på odling- och gangsta, och började kalla sig för Gangsta Gardener.

– Där jag kommer ifrån snackar rappare om hur ”gangsta” de är när de dödar folk och hur mycket diamanter och snygga bilar de har. Men det finns ju inget som är mer gangsta än moder jord. Mät framgång i hur mycket jord du har, inte i hur många diamanter du äger.

 Rons diaboliska plan fungerar. Han har gjort Ted talks, pratat på mataktivisten Gunhild Stordalens jättekonferens EAT som ägde rum i Stockholm förra året. Han har fått anhängare över hela världen och möter ständigt människor som berättar vad de skapat på grund av honom. Tomma ytor i Italien som blivit odlingar, trädgårdar som gått från biyta till skafferi och barn som faktiskt tar efter.

– För ett tag sedan fick jag ett meddelande på Facebook från en pappa i I Hans tonåring med kompisar hade börjat kalla sig för gangsta gardeners. Det är riktigt jävla häftigt. Då vet man att det fungerar.

Vad vi egentligen behöver
”Vad är det viktigaste i ditt liv?”. Ron ställer frågan till mig under intervjun. Jag säger något om att jag skulle vilja svara min dotter men att jag väl borde svara luft. Han blir nöjd, och ganska förvånad. Enligt Ron är det bara en procent av alla han frågar som svarar rätt.

– Alla kör det vanliga med dotter, man, son, familj eller kanske vatten. Men jag lovar dig att du skulle överleva flera dagar utan det där. Men du kan ju prova att leva utan luft, säger han.

Nu handlar det här egentligen inte om luft. Eller vad som är viktigast i livet. Men han ställer frågan för att han vill väcka nya tankar hos de han pratar med. Han vill få människor att förstå vikten av att tänka själva, äga sin tid på jorden och vara sin egen ledstjärna. Det handlar förresten delvis om luft. Eller snarare om att andas. Ron menar att vi måste lära oss att andas, lära oss att uppskatta luften som är orsaken till att vi överhuvudtaget lever.

Prioritering
Han har ett fullt schema. Att få till intervjun har tagit veckor av mailande med ansvarig person på hans organisation Ron Finley Organisation. Jag får veta att jag under inga omständigheter får ringa en minut efter 09.00, eftersom hans dag är fullkomligt späckad. Så jag avslutar intervjun med att fråga Ron vad han ska ägna dagen åt, och hoppas på spännande detaljer ur en Gangsta Gardeners liv.

– Andas, säger han. Idag ska jag andas.