• framtidens mat

    En bug ball kanske? Space 10s tankar om vad vi äter i framtiden.

  • framtidsmat

    Space 10s tankar om vad vi äter i framtiden.

  • Space 10s tankar om vad vi äter i framtiden.

  • framtidens mat

    Space 10s tankar om vad vi äter i framtiden.

  • framtidsmat

    Space 10s tankar om vad vi äter i framtiden.

Insektsmat? Kittlar dödsskönt i kistan!

FRAMTIDSMAT. I takt med att vi blir fler på jorden kommer våra matvanor att behöva förändras. För att klara den framtida livsmedelsförsörjningen måste vi äta mindre kött och mer växt- och insektsrätter.

Nytt mindset
Det kommer också regelbundet larm om att köttproduktionen är en av vår tids största klimatbovar. Vi måste hitta alternativ och kanske framför allt förändra vårt mindset. Kan hummern gå från havets råtta till delikatess, så borde vi väl kunna göra samma mentala resa när det gäller insekter. Och snigel….say no more, men vi äter det, gratinerat i lite vitlök, och njuter. Så vad sägs om ”Crispy Bug Ball” från Ikea? Eller varför inte en 3D-printad köttbulle eller en algboll. De nya bullarna är framtagna av Space10, en extern innovationshub för Ikea, som inriktar sig på att ta fram inspiration till framtidens levnadssätt, där mat är en del.

Havets skafferi
Lika viktigt som att hitta nya källor i insektsriket är det att titta under havsytan. Där hittar vi ett helt fantastiskt, men bortglömt, skafferi fyllt av nyttigheter som tång och alger. Gratis, nyttigt och hållbart. Och framför allt gott. Tången är dessutom fullspäckad med vitaminer och mineraler.

Förslagen på vad vi lägger på tallriken i framtiden är många och mycket av det vi äter idag kanske försvinner likt barkbröd. Det största hindret för den här utvecklingen är troligtvis vår inställning.  Kanske är det inte äckligt, bara ovant.

 

FAKTA

Världens befolkning fortsätter växa och antalet munnar som ska mättas blir fler. Vi har en globalt ökande medelklass som gradvis anpassar sin konsumtion till industriländernas och FN beräknar att efterfrågan på mat kommer att växa med 70 procent de närmaste 35 åren.

Enligt den engelska rapporten Food Futures tros insekter vara ett vanligt inslag i våra matvanor om tio år, som ett miljövänligt alternativ till kött.

 

Taggar: | | | |