• matstagram

    Siri Barje är en av Instagrams stora matstjärnor.

  • matstagram

    Inspiration från Våra Oköttsliga Lustar.

  • matstagram

    Eveline Johnsson och Amanda Hellberg som driver den omåttligt populära bloggen Våra Oköttsliga Lustar.

Instagrams matstjärnor visar var tallriken ska stå

MATSTAGRAM. Sommaren är äntligen här med grillkvällar, picknickar och spontana middagar. Vad ska man bjuda på? Sapir listar instagramkonton som får det att vattnas i munnen, och så ett som mest lämnar en eftersmak värd att tänka på …

@olivehummer
Du kanske sett henne i TV4:s morgonsoffa eller i matlagningsprogrammet Viva Vego. Hon heter egentligen Siri Barje och är utbildad kock från Grythyttans restaurangskola. Inga dieter eller detox-juicer, utan inspirerande bra mat, oftast väldigt enkel och ren, annars korta recept. Det vattnas!

@sthlmfoodie
Som namnet antyder, endast Stockholmsfokus, men en drömkälla för dem som annars alltid rör sig i samma cirklar. Här får du tydlig bild på mat, restaurang-/cafénamn och pris på rätten. Frukostar, luncher, middagar – like, like, like! Upptäck nya hoods i sommar!

@tuvessonskan
Hon heter Julia och älskar mat. Från sitt kök i Malmö lägger hon ut sin vardagsmat, allt är vegetariskt. Tänk att det kan vara så enkelt och gott utan kött! Här hittar du bland annat ”10 snabba såser och röror att prova i sommar”. Passar bra ihop med hennes vegoalternativ till grillen. Recept under bilder eller via länk i bion.

@zeinaskitchen
Här hittar du mat, bröd och bakverk från världens alla hörn. Zeina Moutarda, som ligger bakom kontot och bloggen med samma namn, har vunnit flertalet priser för den inspiration hon ger. Varför inte prova spansk tortilla, libanesisk buffé, marockansk soppa, italienskt lantbröd eller kanske en etiopisk linsgryta?!

@soosadtoseeyougo
Illustratören Mattias Källs instagramkonto är ett konstprojekt som dokumenterar all mat han kastar under ett år. Ett matsvinns-dokumenterande för sig själv och för andra, i ett försök att få oss att tänka till.

@aprilbloomfield
Den brittiska michelinkocken April Bloomfield har en bakgrund på bland annat NY-krogen The spotted pig och en matglädje som smittar genom kameralinsen. Grönsaker i det vilda och djur som mår bra! Hennes namn är synonymt med ”nose-to-tail eating”, det vill säga att så mycket som möjligt tas till vara.

@okottslig
Eveline Johnsson och Amanda Hellberg driver den vegetariska matbloggen Våra oköttsliga lustar. På sitt instagramkonto tipsar de om recept från sin receptbank och på Kit.se. Bra när fantasin tryter. De är även författare till boken ”Ta tillvara”.

@jamieoliver
För åtta år sedan startade Jamie Oliver projektet ”Jamies matrevolution”, och ännu är han inte passé utan syns fortfarande överallt. Han ansåg att den brittiska befolkningen åt för ohälsosamt med för mycket färdigmat för att de inte kan laga mat själva. Alla kan laga mat är hans devis, låt dig inspireras!

Psst … Läs även gärna Gunhild Stordalens tips på små matval i vardagen som gör stor skillnad i längden, för dig och hela världen.

Taggar: | | | |