• De stora glasögonen har blivit Iris kännetecken.

  • Varför klä sig utan färg, när resten av livet ofta är färglöst, tycker Iris Apfel.

  • Iris Apfel och maken Carl har tillsammans skapat en inredningsstil som gjort Iris till en hett eftertraktad inredare.

Iris Apfel – 94-årig modeikon med makt

INTERVJU Iris Apfel är inredningsarkitekten som älskas av världens modemagasin för sin flamboyanta stil och som har en maktposition hon aldrig eftersträvat. Dokumentären Iris visar modevärldens musa som ödmjukt skiter i regler och litar på sitt eget sinne för stil.

Kvinnan som kallas ”The rare bird of fashion” har en speciell maktposition i modevärlden. Ingen ifrågasätter hennes sätt att kombinera färg och form och modeskapare, redaktörer, stylister och designers inspireras ständigt av henne. Det har sedan länge varit känt att kulturellt kapital, likväl som ekonomiskt, leder till makt. Stil är exempel på sådant som ökar ditt kulturella kapital och därmed ger dig makt. Kanske ett vågat uttalande, men stil kan aldrig uppnås av ren vilja. Du har det, eller så har du det inte och med en sådan förmåga mottas man i samhället med en självklarhet som andra aldrig får uppleva. Respekt eller kanske bara beundran. Kalla det vad du vill, men kulturellt kapital, och därmed stil, öppnar dörrar inte bara till garderober och modehus utan även till maktens korridorer. Vad är det då som gör att man genom sin stilistiska förmåga kan åtnjuta ett större kulturellt kapital? Ofta hör det samman med förmågan att strunta i konventioner och en naturlig inställning att ifrågasätta normer, inte bara inom mode och stil utan även i andra delar av samhället.

Iris Apfel är modevärldens ständiga ikon och är stil personifierad. Hon har bland annat samarbetat med sminkföretaget MAC, Kate Spade och inspirerat Jimmy Shoo att skapa en sko i hennes namn. Hon frontar stora modereportage i världens största stilmagasin och är nu också huvudpersonen i filmen om sig själv. Den nu framlidne dokumentärfilmaren Albert Maysles ringde upp Iris och bad att få göra en dokumentär om henne, och Iris blev därmed Alberts sista film.

Flamboyans före ordning
Men makten är inget hon tagit eller eftersträvat. Det är hennes förmåga att alltid lita på sin inre kompass, bara klä sig som hon själv tycker är intressant och aldrig tänka på hur det borde se ut som gett henne den. Jakten på kläder och accessoarer är en stor del av hennes liv och uppmärksammades också på The Metropolitan Museum of Modern Art 2005 i en stor utställning om Iris garderob.

Iris Föddes i Queens, Astoria, 1921. Hon studerade konst vid New York University och blev genom sin praktik hos inredaren Elinor Johnson inspirerad att så småningom starta sin egen inredningsbyrå. ”Du är inte vacker och det kommer du aldrig att bli. Men du har stil” sa Elinor och gav Iris ytterligare luft under vingarna. Tillsammans med maken Carl startade Iris Old World Weawers som tog fram textil som hon bara kunde se i sitt huvud, men inte hitta på marknaden. Parets känsla för kvalité och stil gav dem under åren 1948 till 1992 möjligheten att få hjälpa till att restaurera gamla tyger på både museum och i Vita huset, vid sidan av inredningsuppdrag hos många av landets kända personer.

Eftertraktad modell
Trots sin höga ålder anlitas hon fortfarande av de stora modemärkena för att fronta deras kampanjer. Modemagasin världen över har gjort vackra fotojobb med Iris som modell, och hennes egen stil och sätt att tänka kring kläder och färger lyser alltid igenom. De enorma svarta glasögonen, hellre fem halsband än ett och haute couture blandat med loppisfynd. Stil har inget att göra med varken ålder, pengar eller utbildning. Det har att göra med förmågan att lyssna inåt och våga gå den väg som gör en glad. Eller som Iris själv uttrycker det i filmen;

”Jag sket fullständigt i att gå till festen, eller att vara på festen. Det handlade om att klä sig för festen. Och det finns en sanning och poesi i det. ”

Vem: Iris Apfel

Gör: Inredare och modeikon

Filmen: Albert Maysles dokumentär om Iris går att se på flera ställen, här finns mer information.

 

Taggar: |