• Jakob Grandin startade Trädgården på Flemingegatan 2003, idag driver han klubben tillsammans med Johan Wiklund och Jon Birgne.

    Jakob Grandin startade Trädgården på Flemingegatan 2003. Idag driver han klubben under Skanstullsbron tillsammans med Johan Wiklund och Jon Birgne.

  • Trädgården är som en labyrint, här kan du vandra runt mellan utomhusscener, mörka rum och bakgårdar. Och glöm inte att föreviga ögonblicket!

    Trädgården är som en labyrint, här kan du vandra runt mellan utomhusscener, mörka rum och bakgårdar. Och glöm inte att föreviga ögonblicket!

  • - Det är viktigt att få mötas i euforin på dansgolvet, tror jag. Säger Jakob Grandin.

    - Det är viktigt att få mötas i euforin på dansgolvet, tror jag. Säger Jakob Grandin.

Trädgården fixar sommaren med danseufori

KLUBB. 2003 startade Jakob Grandin klubben Trädgården, ett av Stockholmarnas allra säkraste tecken på att vintern är långt borta och sommaren äntligen är här.

Den 13 maj är det dags för Trädgården att slå upp dörrarna för säsongen. Grundaren Jakob Grandin driver idag klubben tillsammans med Johan Wiklund och Jon Birgne, men startade på Flemingegatan redan 2003. Festen under bron, som varje sommar ger Stockholmare känslan av att de faktiskt bor i en storstad, slutar aldrig att utvecklas. Jakob tycker att han ser en ökande vilja att engagera sig från människor i samhället i stort, och tror att det även kommer märkas på klubben. Har man en idé är det bara att knacka på och berätta, de är öppna för förslag. En Yogaklubb? Löpargrupp?

– Vi vill utveckla scenen och växa tillsammans med staden. Det handlar om att bygga upp en stämning. Det gör man genom att trolla med en massa olika ingredienser, säger Jakob.

Eufori och logistik
Det som 2003 började som en personlig glöd och vilja att göra något nytt, har idag växt till en av Stockholms viktigaste klubbmiljöer. Trädgården vill ge gästerna något nytt, inte skapa en elitistisk plats för redan invigda. Grundarna har själva slutat att slänga in nya vedträn på den där glöden och istället utvecklat ett ramverk och en hållbar logistik som gör det möjligt för andra att ge syre åt sina glöder.

– Hållbarhet för mig innebär att man skapar något med hjärtat men sen hittar ett sätt att stöpa ner all känsla, pepp och eufori till en fungerande logistik. För att det ska lyckas måste man skapa en mångsidig plats, och det är Trädgården, säger Jakob.

Är du en van Trädgårdenbesökare kommer du inte bli besviken i år heller. Pingisborden finns kvar, de tre restaurangerna, de fem dansgolven, konsten, atmosfären och känslan av att allt är möjligt finns också där. Och det sistnämnda är en viktig ingrediens i Jakobs koncept. Sen klubben flyttade in under Skanstullsbron 2009 har han tillsammans med sitt team byggt upp ett alldeles eget universum där musiken är bryggan mellan människor.

Nya världar
Jakob menar att Nattklubbar är viktiga eftersom man släpper taget om det som i vardagen kan hålla tillbaka en. Tillhörigheten man känner på en nattklubb gör att man kan våga skapa nya mönster. På klubben ges plats åt allt som behöver frihet för att utvecklas.

– Här utvecklas nya relationer, nya sexuella identiteter och nya känslor. Trädgården förenar många olika människor och jag tror verkligen att vi bygger många nya relationer, inte bara kortsiktigt utan långsiktigt, säger Jakob.

Vem: Jakob Grandin

Gör: Mycket. Grundare av klubben Trädgården som huserar under Skanstullsbron i Stockholm. Här finns också den vinteröppna elektroklubben Under Bron.

På regeringsgatan driver teamet restaurangen, webbradion och baren Radio Skanstull. Utöver det har Jakob en kommunikationsbyrå vid namn Grandin Flying Circus.
Vill: Göra om sin klubbmiljö till en destination eftersom det öppnar upp för dygnet-runt-öppet och en helt ny palett av möjligheter.

Mer info: tradgarden.com