SPP. sparekonom

Är din parekonomi jämställd?

FINANSKOLL. Maja Englund, sparekonom på SPP, anser att fler kvinnor måste reflektera över sin ekonomiska framtid.

Att våga prata om pengar är betydligt viktigare för förhållandet än vad många tror. Bråk om ekonomin är en av de vanligaste orsakerna till separation, till och med vanligare än otrohet.

I januari 2015 föddes min dotter, och en sak som slog mig snabbt var att jag plötsligt kunde prata om vad som helst, med vem som helst. Nästan. Någonstans bland förlossningsberättelser och barnvagnsmodeller saknade jag ändå något. Jag saknade pengar. Inte i kronor och ören, utan som samtalsämne. För oavsett hur vi vrider och vänder på det, kvarstår faktum att parekonomin påverkas när familjen växer.

Under småbarnsåren ökar lönegapet
Historiskt har kvinnor oftast stannat hemma med barnen. I min bekantskapskrets ser jag samma mönster upprepa sig än idag, och det oavsett vem som har den fetaste lönen. Det behöver inte vara fel – så länge man tillsammans kan hantera konsekvenserna. 

Som nybliven förälder överrumplas du av starka känslor och vardagen är ofta kaotisk. Det är i samma vända många också lägger grunden för sin framtida ekonomi. Den som tar ut flest föräldradagar, vabbar oftast och jobbar deltid, kommer alltid att påverkas negativt.

Majoriteten av alla fattigpensionärer idag är kvinnor
Det är oftast under småbarnsåren som löneklyftorna mellan kvinnor och män ökar, till kvinnans nackdel. Det många missar är att detta har direkt påverkan på den framtida lönen, som pensionär. Och då ska vi komma ihåg att kvinnor, i regel, lever längre än män. Men med planering går det att undvika de värsta fällorna för såväl plånboken och jämställdheten, som familjefriden.

Det är inte mer pengar som är lösningen, utan snarare att prata om pengar tills det inte längre känns laddat. Alla par borde prata om hur kostnader ska fördelas här och nu, och vad man behöver spara gemensamt till inför framtiden. För om definitionen på jämställdhet är att både kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter – ja, då måste man kunna prata om allt.

Så säkrar du en jämställd parekonomi

Kolla upp om din och din partners arbetsgivare betalar föräldralön. Hur många månader föräldralön ni har rätt till och hur mycket ni får, beror på hur länge ni har varit anställda och vilket kollektivavtal ni omfattas av.

Om man inte delar lika på föräldraledigheten kan den förälder som jobbar mer välja att överlåta en del av sin pension från staten till den som är hemma. Ett annat sätt att kompensera för bortfallet i pensionen är att ni själva pensionssparar extra till den som är hemma. Pengarna bör då märkas som enskild egendom för att behållas vid en eventuell skilsmässa.

För att undvika deltidsfällan kan man fundera på om båda kan arbeta till exempel 90 procent – istället för att en går ner till 80 procent och den andre fortsätter på heltid.

 

Taggar: | | |