• lapidus

    "Det är otroligt viktigt att alla känner sig omhändertagna av samhället."

  • Han vill skildra vad som faktiskt försiggår i huvudet på kriminella, för att öka förståelsen.

  • I juni släpps nya boken Top Dogg, om jakten på nätverk som utnyttjar unga flickor i Stockholm.

  • lapidus

Jens Lapidus – Genom förövarens ögon

KRIM. Jens Lapidus har slutat som advokat för att bli författare på heltid. I sommar kommer hans nya kriminalroman Top Dogg, och samtidigt inleder han nästa kapitel berättelser. För Sapir berättar succéförfattaren om att se brott genom förövarens ögon, och varför han inte räds pappersbokens död.

Jens Lapidus skrev inte en bok. Han hade inga skrynkliga kapitel undanstuvade i skrivbordslådan och inga kvävda barndomsfantasier om stora epos författade på en skrivmaskin vid havet. Jens Lapidus var försvarsadvokat och tillbringade dagarna i en värld som kantas av bedrägerier, våld, knarkhärvor och gängkriminalitet.

– Jag kom väldigt nära en värld som är fascinerande men mörk, och ibland blev det för mycket. Jag behövde skriva av mig när jag kom hem från domstolen, som ett sätt att försöka förstå det obehagliga. Det blev min terapi.

Det blev även hans debutroman. När Snabba Cash nådde bokhandeln 2006 fick läsarna en inblick i livet i samhällets utkant. De autentiskt brutala skildringarna, framförda på lika delar förortsslang och Stureplansjargong, var vid tidpunkten näst intill obefintliga i svensk litteratur och kom snabbt att mynta begreppet Stockholm Noir.

– Jag har fått mycket gratis research som advokat, och jag tror det gav mig kredibilitet som kriminalförfattare. Läser man en 500 sidors rapport från en telefonavlyssning mellan gangsters får man rätt bra uppslag till dialoger.

En annan sida av historien
Boken växte till en trilogi som blev till lika många filmer, och Jens Lapidus blev en monstersuccé. Snabba Cash har idag sålts i 30 länder och ytterligare sex kriminalromaner har följt, medan Lapidus hela tiden fortsatt sitt arbete som advokat. I juni släpps hans nya bok Top Dogg, om jakten på nätverk som utnyttjar unga flickor i Stockholm. Det är upplösningen på hans senaste deckarsvit om kåkfararen Teddy och advokaten Emelie.

– Av alla böcker är jag mest nöjd med denna, den blev faktiskt vansinnigt bra, ler han triumferande.

Det är inte en slump att Top Dogg, precis som alla Lapidus böcker, har kriminella huvudpersoner. Efter att ha arbetat nära klienter anklagade för olika typer av brott vill han – utan att på något sätt försköna problemen – få läsaren att se brott genom förövarens ögon.

– Vi kan antingen blunda för problemen och förneka att det finns en utbredd gängkriminalitet, eller så kan vi undersöka det närmre. Jag vill skildra vad som faktiskt försiggår i huvudet på de här killarna, kanske kan vi förstå varandra bättre då.

Varför fascineras du av just brott?
– Jag är inte intresserad av brottslighet specifikt, utan av vad som driver oss till kriminalitet. Brott och straff handlar i slutänden om människor som gör extrema val i utsatta situationer. När vi är med om någonting traumatiskt, som ett mord, ställs mänskligheten på prov. För vem är jag, när jag blir uppträngd mot väggen?

Hur påverkas du av att omges av så mycket hat och brott?
– Det är lätt att bli lite cynisk av att hela tiden exponeras för samhällets dåliga sidor. Särskilt när det gäller män i allmänhet, måste jag ibland hålla mig i skinnet för inte börja generalisera och tänka att ‘jaha, ännu en man som begår våldtäkt’. Men det är viktigt att komma ihåg att en försvarsadvokats klienter inte speglar hela samhället, och mina böcker är inte heller samhällsskildringar utan lyfter en specifik problematik.

Skulle du försvara vem som helst?
– Efter morden på Utöya ringde många norska journalister och frågade om jag skulle försvara en man som Breivik. Mitt svar är i regel ja. Jag försvarar dock inte brottet, utan ett system som bygger på att alla ska ha rätt till en advokat och att få sitt fall prövat. Även busar har rätt till ett försvar, och vår uppgift är att granska att vi följer rättigheterna som finns i en demokrati. Och jag anser att Sverige har ett av de bättre rättssystemen i världen.

Gängkriminalitet är ett växande samhällsproblem, vilken chans har de här killarna?
– Det har redan gått på tok för långt, och det räcker inte med polisinsatser. Viktigast är att börja tidigt, det kan gå att vända en 14-åring men det är nästan omöjligt stoppa en 19-åring som redan är djupt förankrad i gängkulturen. I de värst utsatta områdena krävs omfattande satsningar både i skolan, där unga går ut utan betyg, men även i familjer där föräldrar har släppt taget om sina barn. Jag försvarar ofta unga killar där föräldrarna inte ens kommer till rättegången. Självklart ser jag även en del solskenshistorier där man lyckats vända sitt liv, och det kan finnas en stor inre drivkraft i människor som kommer från svåra förhållanden. Men det är otroligt viktigt att alla känner sig omhändertagna av samhället.

Läs mer: Deckaraktuella Arne Dahl orsakar skräck – och botar rädsla

Efter elva år med dubbla karriärer valde Lapidus tidigare i år att säga upp sig som advokat för att satsa heltid på författarskapet. Att topprestera på två jobb, och samtidigt vara en närvarande trebarnspappa, slutade vara hållbart. Nu väntar nya formers författande, och nya kanaler. Bland annat är han aktuell med en (ännu hemlig) kriminalpodd till sommaren. Tillsammans med Hans Rosenfeldt (Bron) och Michael Hjorth (Sebastian Bergman-serien) har han även medskapat nya thrillerserien Advokaten som har premiär i höst.

– Hittills har jag varit bunden till böcker, men bra historier lever vidare på andra sätt. Många oroar sig över att vi läser för lite, men jag tror att vi lever i berättelsernas tid.

Kriminalromaner
2006 – Snabba cash
2008 – Aldrig fucka upp
2009 – Gängkrig 145
2011 – Livet deluxe
2014 – VIP-rummet
2015 – STHLM Delete
2017 – Top Dogg

Lapidus 3 bästa boktips
1. Amerikansk pastoral, av Philip Roth
2. The Cartel, av Don Winslow
3. Utan personligt ansvar, av Lena Andersson

Drömprojekt: Att skriva något mer episkt, där handlingen spänner över flera decennier. Mina böcker har hittills varit samtida tisdsskildringar.