• Dessertrevolution

    Joel Lindqvist skapar dessertrevolution med grönsaker och ätbara blommor.

  • Dessertrevolution

    En ostronsdessert till lördagsmiddagen kanske?

  • Till vänster en dessert med lingon och gran. Till höger en rödbetssorbet, fryst rödbetsmousse, rödbetsgelé och mörk choklad.

  • Dessertrevolution

    Jordärtskockskaramell, jordärtskocksglass, jordärtskocksmousse och rå jordärtskocka!

Joel Lindqvists grönsaker gör dessertrevolution

DESSERT. Efter att en chokladpastej med ostron- och porterglass hjälpte honom vinna Kanal 5:s Dessertmästarna 2014, har Joel Lindqvist gjort sig ett namn med sina ovanliga desserter. Inspirerad av naturen skapar han bakverk med ogräs, grönsaker, örter och vildväxter som går att hitta i skogen. I slutet av 2015 släppte han sin första kokbok, Dessertrevolution, som speglar hans signum av okonventionella och ekologiska ingredienser med 37 recept som du garanterat aldrig har testat förut.

– Jag gillar att använda råvaror som finns runt omkring oss, och under vintern finns inte mycket annat än rotfrukter att tillgå i Sverige. Det är både kul, lärorikt och nyttigt att kunna använda grönsaker som är i sitt esse rent säsongsmässigt, istället för att förlita sig på exotiska frukter som har flugits in till Sverige.

Eftersom många av grönsakerna har en naturlig sötma kan han även dra ner på sockret i sina efterrätter, en trevlig bonus som han säger ger en mer bekväm mättnad.

– Ibland smakar desserten grönsaker, ibland inte. Fänkål drar till exempel åt lakritshållet, medan rödbetor ger hallon extra sötma. Jordärtskocka är grym i desserter, den blir otroligt söt när den tillagas och har en härlig smak av natur och mjölk!

Mellan pralinkurser och tjänsten som Head Pastry Chef på Clarion Malmö, driver han även Hos Joel & Astrid tillsammans med sin sambo – i deras hem. Här får gästerna boka en kväll i vardagsrummet och åtnjuta en sexrätters dessertmeny, och den som går igång på fänkålsgranita, jordärtskocksparfait eller sesamglass med puffat vildris, lär inte bli besviken.

Vem: Joel Lindqvist

Gör: Är Head Pastry Chef på Clarion Hotel & Congress i Malmö Live, frilansande dessertkock under, och driver hemmarestaurangen Hos Joel & Astrid

Tidigare: Dessertkock på avantgardistiska Mielcke & Hurtigkarl och kökschef på No. 2, båda i Köpenhamn. Tog OS-silver med Skåne Kulinar 2012, och vann Kanal 5:s Dessertmästarna 2014.

Aktuell: Med kokboken Dessertrevolution

Hemsidan Pastry by Joel Lindqvist

Instagram: @pastrybyjoellindqvist

Taggar: | | |