• Från utställningen på Stedelijk museum i Amsterdam

    Från utställningen på Stedelijk museum i Amsterdam.

  • Från utställningen på Stedelijk museum i Amsterdam.

  • Från utställningen på Stedelijk museum i Amsterdam.

Kan design styra världen?

NOTIS. Vad är värdefullt och vad är värdelöst? Det är grundfrågan som den holländska designplattformen What Design Can Do ställer sig. Retoriska och radikala frågeställningar är ett av sätten som WDCD uppmanar designers, och icke-designers, att med kreativa verktyg påminna dem om hur innovationer kan förändra världen.

Som en del av sitt arbete arrangerar de årligen en konferens där formgivare från hela världen deltar. I år firade sammankomsten fem år och över 1000 designers var närvarande. Under eventet presenterades bland annat tio utvalda frågeställningar som tagits fram till den första upplagan av designtävlingen WDCD Challenge. Utmaningen går ut på att designers nu ska ta sig an någon av de tio frågeställningarna och visa hur deras design skulle kunna lösa problemet, och beskrivs såhär av What Design Can Do;

”The WDCD Challenge är en global designtävling som utmanar det kreativa skrået att hitta lösningar för de mest akuta problem som samhället står inför idag.”

Resultatet av utmaningen presenteras hösten 2015, och fram till den 26 juli visar Stedelijk Museum Amsterdam en utställning med kollektivets arbete.

Utmaningens utvalda frågeställningar

What design can do…

…for the climate

…for poverty

…for refugees

…for waste reduction

…for childhood obesity

…for the elderly

…for our privacy

…for the banking system

…for information overload

…for the perfect human

Mer info: whatdesigncando.com