ekonomi

Kärleksekonomi – så får ni alltid överskott på kontot!

EKONOMI. Att inte veta allt om sin partner är del av det som gör förälskelsen spännande och håller känslorna vid liv över tid. När det däremot handlar om ekonomi och synen på pengar är det lika bra att ta tjuren vid hornen från början. Oenighet kring ekonomin är tyvärr en av de vanligaste orsakerna till separationer idag, så vänta inte tills den dagen det uppstår en diskussion utan spela med öppna kort och berätta hur du ser på privatekonomi. På så sätt kan ni från början bädda för privatekonomisk synkning, prata sparmål och planera framtiden tillsammans.

Berätta om dina gränser
Det kanske är viktigt med en buffert, semestern blir inte lika rolig om den kostar för mycket eller så är du den som inte står ut med onödiga vardagsutgifter. Eller så kanske det omvänt handlar om att du har hobbys du vill lägga pengar på eller att du älskar att kunna unna dig lyxen att äta lunch ute varje dag. Oavsett vilket är det lika bra att berätta hur det ligger till från början så att ni vet var ni har era ekonomiska gränser.

Acceptera att ni är olika
Vi tycker alla olika och vi prioriterar olika saker. Så kommer det alltid att vara och så länge det inte drabbar den gemensamma ekonomin, eller går ut över de planer ni gjort tillsammans, gör det ingenting. Se bara till att ni båda accepterar varandras olikheter och kostnaderna de medför.

Spara gemensamt
Det blir både roligare och lättare att vara spontan i reseplanerande och satsningar på nya köket när det finns en buffert att ta av. När det plötsligt blir dags att resa iväg eller slå till på den där spiskåpan kan det vara stressande att få fram alla pengarna snabbt, särskilt för den som tjänar minst. Sätt därför tidigt ord på era drömmar och var realistisk med kostnaderna så undviker ni stress och bråk när det blir skarpt läge.

Fördela i vardagen och planera för framtiden
För att ekonomin skall fungera både på kort och lång sikt är det viktigt att ni tidigt tar er en funderare både på hur ni vill fördela kostnaderna i vardagen men även hur ni lägger upp det för framtiden. Om en av er drar in 2/3 av den totala ekonomin kanske det är rimligt att hen bär en större del av kostnaderna. I samma anda kan man kompensera varandra i framtiden genom att överföra sparkapital till framtida pension om det exempelvis är så att ni skaffar barn och en av er blir längre hemma än den andra. På så sätt skapas förutsättningar för en mer jämställd och balanserad ekonomi både idag och i framtiden.

Taggar: | | | |