#killmiddag
Foto: Jason Rosewell/unsplash

Ut med språket på en #killmiddag

SNACKA. I kölvattnet av #metoo-uppropen riktas allt mer rampljus mot lovande initiativ som strävar efter att motverka en negativ machokultur. Samtal är ett centralt tema för flera av dem, som Under Kevlarets Grabbsnack och Stödchatt. Initiativet #killmiddag tar steget längre och uppmanar män till att mötas på fysiska träffar för att prata om manlighetsnormen och dess effekter, både privat men också på jobbet.

Initiativet #killmiddag startades 2016 av stiftelsen Make Equal efter en festivalsommar fylld av rubriker om sexuella övergrepp. En #killmiddag går ut på att få män att börja prata om manlighet och därigenom skapa en ökad förståelse för hur män kan lära sig att se och motverka skadliga effekter av könsnormer.

Konceptet är enkelt: samla en eller flera personer som identifierar sig som män och börja prata om manlighet. Det kan ske hemma hos någon eller på offentlig lokal, som en restaurang eller föreningslokal. Och det behöver inte ens vara en middag, utan en fika eller bara allmänt häng fungerar lika bra. Huvudsaken är att män ska få en chans att prata om manlighet, exempelvis utifrån teman som vänskap, våld, sex och porr. Till följd av #metoo har också ett speciellt material tagits fram för att ordna #killmiddagar med kollegorna på arbetsplatsen.

Sugen på att dra ihop en egen #killmiddag? På hemsidan killmiddag.se finns tips på hur du kommer igång.

 

Taggar: | |