Foto: David Puig Serinyà/Glósóli Ateljé

Konstnären Johan Ferner Ström om rättvis orättvisa

GURU. Konstnären Johan Ferner Ström är skaparen till den orättvisa Puckelbollplanen som visar att det inte alltid är rättvisa som gör spelet rättvist.

Vem: Johan Ferner Ström
Gör: Konstnär och skapare av Puckelbollplanen, Urban Planner, ordförande i Skulptörförbundet, initiativtagare till utbildningen Kultur och Entreprenörskap på Södertörns Högskola
Fritid: Aktiv värjfäktare på semielitnivå. Svensk mästare i lagfäktning 2012
Familj: Mia Bolin PR-konsult, samt barnen Sebastian, Saga och bonusdottern Vendela
Aktuell: Etablerar den tredje Puckelbollplanen i City of St: Paul Minnesota, Inbjuden som artist in residence av American Swedish Institute Minneapolis. Diverse urbana gestaltningsprojekt i Stockholm. Samlingsutställning med Skulptörförbundet på Konstnärshuset i Stockholm under sommaren 2015. Medverkar med Puckelbollplanen på vandringsutställningen Century of the Child, Värnamo(Vandalorum)/ – Köpenhamn – Helsinki
Johans hemlighet: Att han innehar mönsterskyddet på fotbollslinjerna

2002 ville sonen till en god vän till familjen börja spela fotboll tillsammans med sin kompis. De bestämde sig för att testa och sökte in till en av Stockholms fotbollsklubbar. Förväntningarna var stora och grabbarna tyckte det skulle bli så kul att gå på denna aktivitet tillsammans. Någonstans bar de på samma dröm även om det i detta fall var mest på kul och att få göra någonting med sin bästa kompis. Några månader senare splittrades drömmen när den ena av killarna fick frågan om han ville komma med i en annan grupp. En grupp som satsade lite hårdare för de som hade lite ”bättre förutsättningar”. Det som började som en lekfull fritidsaktivitet förvreds till något helt annat.

Det var dock inte därför jag skapade Puckelbollprojektet. Den idén kom till mig utifrån ett helt annat håll. Då visste jag inte att den ovannämnda historien skulle bli så viktig i sammanhanget. Kanske det undermedvetna obemärkt gjorde sig påmint.

Jag passerade en plats där man var i full färd med att etablera en konstgräsplan och jag undrade i mitt stilla sinne hur många fotbollsplaner man egentligen behöver i en stad. Särskilt när det låg en ca 50 meter bort. Kan man inte bara gå de 50 meterna och anlägga något annat här. Kanske en konstnärlig betraktelse av just fotboll. Denna multisport som skär som en kniv genom alla åldrar, socioekonomiska förutsättningar, alla städer, landskap, länder, genom fattigdom, rikedom, klasser, gender, you name it. Men hur ser egentligen planen ut? Väldigt rättvis eller hur! Så den konstnärliga betraktelsen blev att göra en orättvis spelplan och Puckelboll kom till. Ett interaktivt jättekonstverk i egenskap av att mer efterlikna livets spelplan som i själva verket varken är liksidig eller jämn. Bollen studsar sällan dit man vill, planhalvorna är som bekant inte likadana för alla och målen är definitivt inte lika stora. Medvetet tog jag bort eller ”ställde till” de vanliga fotbollsattributen. Inga kryss på målen, svårt att lägga en hörna för marken lutar, det ena målet är mindre än det andra. Dessutom finns det inga mållinjer vilket gör att du aldrig är riktigt säker på om bollen verkligen var inne.

Det visade sig sedan att planens orättvisor neutraliserar den varierande skickligheten hos spelarna i fråga om teknik och styrka. Orättvisorna i planen gör spelet rättvist på ett märkligt sätt vilket inbjuder till ett mer fantasifullt spel. Möjligheterna att spela flickor mot pojkar, gammal mot ung eller skicklig mot mindre skicklig på lika villkor uppmuntras.

Jag får ibland frågan vilka regler som gäller på Puckelbollplanen. Mitt svar blir alltid. Jag är konstnär. Jag sätter inte regler, jag bryter dem oftast. Det som är det något absurda är att det gör FIFA också, men på ett annat sätt. Mammon styr genom mutor, korruption och usel moral. Konstnärens regelbrott är oftast helt öppen och markvinning inte är personlig utan i bästa fall en eyeopener.

Så Puckelbollprojektet bryter en regel, en norm, ifrågasätter tillvaron och utmanar dig som användare och betraktare. Här är orättvisan rättvis. Den ger dig ett nytt perspektiv och den ger dig (på ett lekfullt sätt) en kommentar till det som är en av vår världs mesta problem. De stora orättvisorna i världen.

Så vågar du testa en match på Puckelbollplanen? Kanske är du en av slumpens vinnare.

 

Utmärkelser:

  • Puckelbollplanen i Malmö/Kroksbäcksparken nominerades till, Making Space Award i Skottland för innovativ arkitektur och design med fokus på barn och ungdom.
  • Sienapriset i Sverige för innovativ urban design.
  • Puckelbollkonceptet utvalt att ingå i ” Public space toolkit”/World Urban Forum (WUF) som är ett icke-lagstiftande tekniskt forum som sammankallats av FN: s Human Settlement Program (UN-Habitat).

Mer info: www.johanstrom.com eller www.puckelboll.com

 

Taggar: | |