• I nationalparken Restonica rinner floden med samma namn i skuggan av 2 500 meters toppar – perfekt både för repklättring och bouldering. korsika

  I nationalparken Restonica rinner floden med samma namn i skuggan av 2 500 meters toppar – perfekt både för repklättring och bouldering.

 • Korsikarna är stolta över sin ö, och den korsikanska flaggan vajar i många fönster och i de flesta byarna på ön. korsika

  Korsikarna är stolta över sin ö, och den korsikanska flaggan vajar i många fönster och i de flesta byarna på ön.

 • Cykelsemestraren Daniel Preiser valde Korsika för att han ville cykla genom ett bergigt landskap. korsika

  Cykelsemestraren Daniel Preiser valde Korsika för att han ville cykla genom ett bergigt landskap.

 • En fiskare njuter av stillheten och solnedgången, genom diset skymtar grannön Elba. korsika

  En fiskare njuter av stillheten och solnedgången, genom diset skymtar grannön Elba.

 • I byn Loreta Di Cascina kan man njuta av det säregna lugn som bara finns i urgamla bergsbyar. korsika

  I byn Loreta Di Cascina kan man njuta av det säregna lugn som bara finns i urgamla bergsbyar.

 • På Korsikas bergssluttningar går ett flertal urgamla romerska stenlagda vägar, flera av dem går fortfarande att använda som vandringsleder. korsika

  På Korsikas bergssluttningar går ett flertal urgamla romerska stenlagda vägar, flera av dem går fortfarande att använda som vandringsleder.

 • Gillar du att äga stranden för dig själv, så har ön flera stränder att välja mellan. Massturismen lyser med sin frånvaro. korsika

  Gillar du att äga stranden för dig själv, så har ön flera stränder att välja mellan. Massturismen lyser med sin frånvaro.

 • I många av de små byarna har tiden stått stilla. korsika

  I många av de små byarna har tiden stått stilla.

 • Gillar du ett utmanade cykellandskap är Korsika rätt resmål för dig. korsika

  Gillar du att cykla på serpentinvägar är Korsika rätt resmål för dig.

 • När Korsikas var självständigt var Corte huvudstad. Det gamla citadellet klänger än i dag utmed de branta bergssluttningarna. korsika

  När Korsikas var självständigt var Corte huvudstad. Det gamla citadellet klänger än i dag utmed de branta bergssluttningarna.

Äventyret på Medelhavets vackraste doldis

RESA. Cykla på serpentinvägar, besök en ekologisk vinodling, dyk i grottor, klättra på granit och sandsten eller vandra längst vackra och oändligt långa sandstränder. Den franska ön Korsika har något att erbjuda både den äventyrssugna och den som hellre njuter av historiens vingslag i lugn och ro.

Turistmagneterna runt Medelhavet verkar inte dala i popularitet. Men på franska Korsika har man stått emot massturism och moderniseringar, och bestämt tackat nej till stora hotellprojekt och bungalowkomplex. Korsikanernas kompromisslösa och ofta något okonventionella förhållande till sin ö har präglat både miljön och atmosfären. Ingen ska ta över korsikarnas ö! Därför är mycket ännu orört på Korsika, som ruvar på ett flertal UNESCO-klassade världsarv. Men som turist möts du ändå av en förvånansvärd gästfrihet och nyfikenhet – korsikanerna är stolta över sin ö.

Motviljan att modernisera och bygga nytt gör också en resa till Korsika till en resa tillbaka i tiden. Insprängda mellan milslånga stränder och 3 000 meter höga berg – fortfarande perforerade av stenlagda romerska vägar – vilar de små byarna, som uppenbarligen har stått på samma plats i hundratals år. Till och med Korsikas största städer; Bastia, Calvi, Corte och Bonifaccio, består till största del fortfarande av medeltida stadskärnor, där de gamla stenhusen våghalsigt lutar sig ut över kalkstensbranter och blågrönt hav.

Ön runt på två hjul
Ett av de bästa sätten att verkligen komma nära Korsikas landskap och omgivningar är att ta sig runt på cykel, och många kommer hit av just den anledningen. En av dem är Daniel Preiser, som har cyklat runt Korsika och grannön Sardinien i sju veckor. Han är en erfaren cykelsemestrare som gillar att trampa upp och ner för branta serpentinvägar och längs långa, raka landsvägar.

– Jag får se så mycket mer när jag cyklar. Ibland cyklar jag faktiskt långsammare nedåt än när jag cyklar uppåt eftersom det är så mycket att titta på, säger han.

Under hela vistelsen har han bara bott på campingplats eller pensionat i fem nätter. Resten av tiden har han vildcampat, med andra ord satt upp sitt tält på någons egendom, vilket egentligen inte är tillåtet eftersom allemansrätten inte existerar i Frankrike. Men Daniel har haft tur, och inte blivit bortmotad. En kväll satte han upp sitt tält precis vid sidan av vägen. En bil stannade till, men inte för att skälla på honom, utan för att vinka och hälsa honom välkommen.

– Alla är vänliga när man kommer med cykel och kör inte bort en. Jag tror det är för att man tar sig tid att uppleva deras ö på ett sätt som inte påverkar miljön.

Men att vildcampa är trots allt inte tillåtet på ön, så för den som vill välja bort hotell och hitta ett alternativt boende under cykelsemestern är ett säkrare alternativ att leta efter en privat bostad. Varför inte hemma hos en annan cykelälskare? Det går exempelvis att hitta på sajten Warmshowers, som är en global bostadsbytarsajt för just cyklister.

Klätteraction – eller stillhet under kastanjeträd
Även om det inte är svårt att njuta av lugn och ro på Korsika, har ön även en hel del att erbjuda för de som vill ha action och äventyr på sin semester. Här kan du till exempel utmana dig själv genom att följa den avancerade vandringsleden R20 – Europas högsta – som sträcker sig längs hela öns bergskedja.

Leden öppnar ganska sent på året på grund av snösmältningen, och kan vara relativt krävande med inslag av klättring. Men som belöning får man njuta av en högalpin upplevelse i enastående natur.

För den som är sugen på en mer utmanande klättring, finns det klippklättring på flera ställen på ön. I närheten av staden Bonifaccio ligger stranden Capineru med fantastiska möjligheter för bouldering, en sorts klätterform där man klättrar utan rep med en matta under sig.

Vill man ha en paus från adrenalinpumpande aktiviteter blir en stilla promenad en skön kontrast. Mellan dalarna, över passen och via bergskammarna vindlar sig de ofta bortglömda, men fortfarande aktiva tvåtusenåriga romerska handelsvägarna. Och, vill man bara njuta av att inte göra någonting ett slag, så finns alltid skuggan under de vackra kastanjeträden på de höga bergens sluttningar.

Korsikanska smaker
Korsika är fullt av närproducerade smakupplevelser, små jordbruk, ekologiska vinodlingar och gårdsrestauranger.

Gustidicorsica är en kvalitetscertifiering som borgar för att produkten är gjord enligt korsikanska traditioner samt på ett hantverksmässigt och hållbart sätt. Flera av de lokala produkterna är också ursprungsmärkta, och går bara att hitta på Korsika.

Särskilt stolta är korsikanerna sina lokala ostar – flera av dem har kvalitetsmärkningen AOC. På sajten Gustidicorsica kan du hitta olika restauranger som är certifierade och serverar lokala specialiteter.

Kort om Korsika
Från Sverige går det direktflyg till Korsika från Arlanda. Det går även bra ta färjan över från ett antal olika hamnar i Frankrike och Italien.

För den som vill cykla på Korsika finns det bra information på Corsica Cyclist.

Är man intresserad av att veta mer om olika sorters klippklättring, så besök sajten Altipiani.  Vill du testa canyoning, så finns det information både för erfarna och nybörjare här.

Mer information om Korsika på Corsica Travel Guide.

Taggar: | | |