• kaffe

    Kaffe är inte bara gott, din kaffekonsumtion kan dessutom ha en positiv påverkan på människors liv.

KRAV-märkt och kooperativt i koppen

BÖNKOLL. Älskar du kaffe, men oroar dig för att du dricker för mycket? Då kan du trösta dig med att två färska forskningsstudier visat att kaffedrickande är bra för hälsan. Men se till att ditt fika är gjort på ett ansvarsfullt sätt.

Sapir tipsar om 3 urbana kaffeleverantörer som tar ansvar genom att välja bra bönor:

  1. Krav på kaffet – Allt kaffe som serveras på Coffee House by Georges drygt 30 kaféer runt om i landet är KRAV- och Fairtrademärkt. Bönorna köps ofta från mindre kaffeodlare som startat ett kooperativ. På så vis främjas den lokala ekonomin i de länder som kaffebönorna produceras i.
  2. Bönor som gör skillnadJohan & Nyström tog kaffe-Sverige med storm när de lanserade sitt koncept med färskrostade bönor i början av 2000-talet. Företaget vill driva en förändring i en bransch där låga löner och dåliga arbetsförhållande i ursprungsländerna ofta är ett faktum, och samarbetar bland annat med lokala kooperativ, som väljs med omsorg. Bland annat med ett i Sumatra som drivs av kvinnor. Värt att veta är också att deras kaffebutik på Södermalm i Stockholm nyligen blev hyllad av Condé Nast Traveler som ett av huvudstadens bästa fikaställen.
  3. Med respekt för naturenWaynes Coffee är Sveriges första KRAV-märkta kafékedja, som innebär extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Bland annat köper de bönor från kaffeproducenter som jobbar efter Rain Forest Allience riktlinjer – som är satta för att skydda det befintliga ekosystemet.

Norrlands stolthet
Storstädernas kaffeutbud i all ära – Men enligt White Guide ligger Sveriges bästa kaffebar i Lappland. Budhas Kafferosteri i Lycksele har prisats för sin kunskap om kaffe och om förädling av råvaran och för sitt sätt att möta kaffedrickarna, varje kund blir behandlad som en gammal god vän.