• jokkmokk

  På Jokkmokks marknad kryllar det av delikatesser från den samiska matkulturen.

 • jokkmokk

  Den norrländska mattraditionen genomsyras av fokus på råvaror, ursprung och hantverk.

 • jokkmokk

  Ren på Jokkmokks marknad

 • jokkmokk

  Suovas, ett saltat och lättrökt renkött som serverats i tunna skivor.

Kulinariska delikatesser från norr

JOKKMOKK. Sapir blickar norrut mot den plats där samerna samlats i över 400 år för handel och gemenskap. I veckan firas historien traditionsenligt med marknad i Jokkmokk med matupplevelse i världsklass. Staden utsågs till Matlandetshuvudstad i Sverige 2014 och smakerna är många och rika. Bär och vilt från norr är extra nyttigt och smakrikt tack vare de många soltimmarna.

Topp fem smakupplevelser i norr

1. Jokkmokks marknad – 1 500 meter utomhushandel och mathantverk av klass. Testa falukorvens Rolls Royyce, Jokkmokkskorv, gjord på hängmörad norrländsk entrecote. Eller klassikern torkat renkött som enligt samerna mer är ett snacks eller tilltugg till kaffet. Ett annat måste är Suovas från det samiska köket, saltat och lättrökt renkött som serverats i tunna skivor. Avnjuts oftast med potatismos, sås och lingon.

2. Viddernas Hus – Avnjut delikatesser av småskalig produktion skapad av kunskap om hur man bäst tar tillvara på naturens skafferi. Endast vilda växter används tillsammans med fisk och det vilt rör sig i närområdet. Stället grundades av den samiska matambassadören Greta Huuva och drivs nu av hennes dotter Linn.

3. Fjällbotaniska trädgården – Som en del av fjäll- och samemuseet Áttje finns denna energilund. Med örter som specialitet är maten både läkande och en smaksensation. Beställ en läskande dryck mot huvudvärk eller avnjut en sallad toppad med skott från minigran.

4. Buffe trädet – Lokalproducerat och egenhändigt lagad mat från grunden. Här möts nya smaker då exotiska rätter tillagas med norrländska råvaror. Med näringsrik buffélunch konkurrerar de med de annars traditionella snabbmatsställena.

5. Åkerlunds – Här har fisk och renkött en naturlig plats på menyn i närmare 100 år. Kulturen står i centrum och den norrländska mattraditionen lyser med fokus på råvaror, ursprung och hantverk.

Andra pärlor i norr

Vandra längs Kungsleden som passerar Kvikkjokk, en närliggande fjällby vid Jokkmokk.

Ta på längdskidorna och åk det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet, start och mål i Jokkmokk

Besök den 6 000 år gamla stenåldersbyn och dess arkeologiska utgrävningar på museum Vuollerim6000.

Möt historien på det svenska fjäll- och samemuseum Ájtte. Genom en renhage besöker du mindre rum med berättelser från förr till idag.

Fynda klassisk sameslöjd att klä dig i på butik Sámi Duodji

Spana in det ekologiska skönhetsmärket c/o GERD har sina rötter i en källarlokal i Jokkmokk och säljs i dag på de flesta apotek land och rike runt.

Bo centralt på STF Jokkmokk Vandrarhem. Byggt som jägmästarbostad för 100 år sedan och är självklart ett rött hus med vita knutar.

Bo på det lilla gårdsmejeriet Skabram, som fortfarande producerar ost, i en stuga. Nära till både fiske och hundspannsturer.

Taggar: | | | | |