• Cirkus Cirkörs grundare Tilde Björfors forskar om cirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle, och fick Längmanska kulturpriset 2016 för sitt arbete med att utveckla nycirkusen i Sverige.

  • Cirkus Cirkör har satt Sverige på nycirkusens världskarta med föreställningar som idag ses av 70-100 000 personer, varav en tredjedel utanför Sverige.

  • Operan följer en ung Mahatma Gandhi i Sydafrika och en gryende rörelse av fredligt motstånd.

  • "Med dagens utmaningar i Europa står vi åter inför samma dilemma som Gandhi. Vi kan fortsätta stänga gränser men snart kan vi inte blunda längre", säger Tilde.

  • "Idag är du naiv eller världsfrånvänd om du tror på fred. Det är enklare att bara stänga dörren. Gandhi valde en annan väg, och vi behöver påminnas om att det faktiskt går."

  • Till Oscarsnominerade tonsättaren Philip Glass musik har Folkoperans kör bemästrat operaarior på sanskrit - en klar tungvrickare.

    Till Oscarsnominerade tonsättaren Philip Glass musik har Folkoperans kör bemästrat operaarior på sanskrit - en klar tungvrickare.

  • Liksom flertalet av Tildes hyllade nycirkusföreställningar rör sig Satyagraha genom en röd garntråd av fred och motstånd.

  • 1995 grundade Tilde Björfors Cirkus Cirkör under parollen "Allt är möjligt" - med målet var att etablera nycirkus som konstform i Sverige

Kultur utan gränser när Cirkus Cirkör intar Folkoperan

PREMIÄR. Den 14 september går ridån upp för Sverigepremiären av Philip Glass opera Satyagraha på Folkoperan – med nycirkusartister på scenen. Med Cirkus Cirkörs gränsöverskridande ledare Tilde Björfors i registolen får Mahatma Gandhi möta viga akrobater i höga trampolinhopp. Vi har träffat kvinnan som tog cirkusen till stan.

Historien börjar på Rättfärdighetens slagfält till ljuva operaarior på sanskrit – en klar tungvrickare. Gandhi ifrågasätter sin rätt att kämpa. Sedan lättas stämningen upp på flytande akrobatiska, komplett med trapetshopp och svävande gudar i guldbrynja. När cirkusdirektör Tilde Björfors gör operapremiär går ingen vän av ordning säker, och istället för linjärt berättande: ett kaos som tvingar oss att släppa all logik.

– Ändå är kombinationen av opera och cirkus inte helt långsökt, de är båda konstformer som gör det omöjliga möjligt. Som du upplever. Och det häftiga med Philip Glass är att han drar bort mattan under våra fötter och tvingar oss att uppleva på ett annat plan, säger Tilde.

Med Sydafrika som kuliss flyttas publiken till förra sekelskiftet, där en ung Gandhi först upptäcker anti-våldfilosofin Satyagraha, sanningens väg, och inleder en gryende rörelse av civilt motstånd.

– Men ämnet är lika aktuellt idag, med utmaningarna i Europa. Vi står åter inför samma dilemman som Gandhi. Vi kan fortsätta stänga gränser men problemen tickar vidare, och snart kan vi inte blunda längre.

Korsbefruktad protestopera
Liksom flertalet av hennes nycirkusföreställningar rör sig Satyagraha genom en röd garntråd av fred och motstånd. Och frågeställningen om själva strävan i sig kan göra skillnad.

– Idag anses du nästan vara naiv eller världsfrånvänd om du tror på fredliga vägar. Det enklaste är att säga stopp och stänga dörren. Gandhi valde en annan väg, som förde samman människor, och vi behöver påminnas om att det faktiskt går.

Inspirerad av hur Gandhi hittade grundläggande värden av mänsklighet som kan ena alla religioner, ligger Satyagraha henne nära hjärtat. Här finns viljan att se livet i ett perspektiv som sträcker sig längre än jag och min familj. Som inkluderar en omsorg för världen som helhet.

– Det handlar inte om en isolerad person eller en helig man långt borta, utan om att vara här och nu. Att förstå att varje handling har en konsekvens, och se till att den handlingen är hållbar på sikt.

Resultatet är en korsbefruktad protestopera. En cirkus remade, och ett budskap som förmedlar hur stora saker vi kan åstadkomma om vi är villiga att se bortom våra rädslor.

Namn: Tilde Björfors
Gör: Cirkusdirektör och professor i nycirkus, grundare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör. Forskar om cirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle (läs mer på Circus Research).

Aktuellt: Utsågs till 2016 års kulturpristagare av Längmanska Kulturfonden för sitt arbete med att introducera och utveckla nycirkusen i Sverige. Har tidigare erhållit ett trettiotal priser för sitt progressiva ledarskap.

Tilde om premiären: Jag måste säga att det är otroligt modigt av Folkoperan att välja en opera som aldrig har spelats i Sverige tidigare. Deras stora höstopera brukar vara välkänd för att nå en bred publik. Liksom de alltid översätter texterna till svenska – och första gången de väljer att inte göra det, blir det sanskrit av alla språk! Och noter som varken husets sångare eller musiker är vana vid. Men Glass musik är fantastisk och talar sitt eget språk. Under vår första genomsjungning med kör och orkester rann tårarna hejdlöst – den här musiken berör mig ända in i märgen.

Satyagraha
En opera i tre akter av oscarsnominerade tonsättaren Philip Glass, som den Mahatma Gandhis tid som ung i Sydafrika. Kommer för första gången till Sverige som cirkusopera, i ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och Folkoperan. Spelas under perioden 14 september – 30 oktober 2016.

Hör Tilde Björfors och dramaturgen Magnus Lindmans berätta om Satyagraha i Operapodden.