• Last night in Sweden

    Foto: Izabelle Nordjfell, Arjeplog.

  • Foto: Paul Hansen, Stockholm

  • Last night in Sweden

    Foto: Anette Nantell, Stockholm

Last night in Sweden – på riktigt

FOTO. Sverige, hur är det egentligen? Rubriker om bränder, våld, brott och misslyckanden gör det lätt att tro att det är det som är Sverige. Bara det. Men så är det såklart inte. Alla mynt har två sidor. Men det kan vara svårt att koda om hjärnan och se allt det andra, när de där rubrikerna är de som hörs och syns mest.

I mitten av september släppte Max Ström förlag boken Last Night in Sweden, samtidigt som utställningen med samma namn gick upp på Fotografiska museet i Stockholm. Båda en kommentar på Donald Trumps uttalande i samband med dådet på Drottninggatan i Stockholm, i april i år. Historikern Henrik Berggren har skrivit förordet till boken och menar att Trumps uttalande kom ur ett försök att få Sverige att framstå som ett land som misslyckats med, i hans mening, generösa välfärdspolitik och öppna gränser.

– Bilderna visar inget paradis eller perfekt samhälle men de är ett svar på den politiserade bilden av Sverige som ett land i kris, säger hHenrik Berggren.

Drygt 70 fotografer har bidragit till utställningen, efter ett urval av en jury bestående av Soran Ismail, Eva Hamilton, Anna Clarén, Lotta Gröning och Henrik Berggren. Alla bilder är tagna efter kl. 18.00 i april och maj 2017. De första exemplaren av boken kommer att skickas till Donald Trump, alla medlemmar i den amerikanska kongressen samt alla ledamöter i EU-parlamentet.

Utställningen pågår fram till den femte november 2017.

 

Taggar: | | |