pengar

5 snabba med economista Pingis Hadenius

ECONOMISTA. Sugen på en miljon, eller kanske bara nervös inför kommande räkningskavalkad? För Pingis Hadenius är privatekonomi inget som skrämmer och hon är fast besluten att få fler att känna likadant. Både i soffan hos TV4 Nyhetsmorgon och tillsammans med Isabella Löwengrip ger hon tittare, läsare och lyssnare råd och tips på hur de blir riktiga economistas. För Sapir berättar hon om attityden till pengar och ger dig sina tre enklaste tips för att dina pengar ska följa dig och inte tvärtom.

Vem: Pingis Hadenius
Gör: VD Löwengrip Care&Color, styrelseordförande i Flattered, vardagsekonom i TV4 och driver tillsammans med Isabella Löwengrip podden Economista, där nya avsnitt just nu håller på att spelas in.
Önskar: Att alla människor skulle kunna känna sig finansiellt trygga. Jag tänker att jag som pensionär skulle vilja vara ute i världen och hjälpa kvinnor med deras ekonomi.
Mer info: pingishadenius.com

1. Med podden Economista, har du och Isabella Löwengrip blivit som gurus inom privatekonomi. Vad är det som lockar dig?
Jag lekte många lekar där pengar var en del när jag var liten, som affär och så, så det har alltid varit väldigt odramatiskt för mig. Mitt mantra är att pengarna ska jobba med mig inte mot mig. Och det är otroligt roligt när man kan göra ett ämne spännande. Ta en vanlig tjejmiddag där många nog tycker att det är lättare att snacka sex än privatekonomi. För mig är det något otroligt positivt att kunna göra något som kan förändra andra människors ekonomi, och liv. Det behöver ju inte vara så svårt!

2. Du och Isabella ger lyssnarna tips för att hantera sin privatekonomi bättre, och ni säger att ert mission är att bli bäst på privatekonomiska frågor för kvinnor. Varför då?
Kvinnor är de som har sämst koll på sin ekonomi, men samtidigt de mest ekonomiskt drabbade, så det finns en enorm potential att göra skillnad där. Det handlar om att ta socialt ansvar helt enkelt. Vi vill få fram att det inte bara är att jobba och tjäna mer som gäller. Man kan se över sina beteenden och sina kostnader för att bli ekonomiskt trygg. Det här är inte så kul för banken att prata om, men det är verkligen där tryggheten kommer in.

3. Har attityden till pengar och privatekonomi ändrats sen du började prata om ämnet?
Nu finns det plötsligt kanaler där privatekonomi får ta plats, det är en stor skillnad. Jag personligen märker det på att vår podd växer, till exempel. Sen märker jag på mig själv att jag blir mer och mer påläst ju mer jag jobbar med det här. Inför mina inslag i Nyhetsmorgon måste jag läsa in mig på ämnen som jag kanske inte hade kunnat så i detalj annars. Det är jätteroligt!

4. Du skrev nyligen i din blogg om tennisspelaren Venus Williams och hennes sätt att driva sitt bolag mer personligt och hur detta är en trend. Har ekonomi, business och privatliv växt ihop?
Det här gäller främst de mindre bolagen och det handlar mycket om att sociala medier har gjort att kunderna kräver en nära relation till de företag de handlar av. Öppenhet, transparens och personliga relationer är superviktigt. Det här skrämmer de klassiska stora bolagen, för med sociala medier och en personlig strategi blir ju allting helt naket och flyter ihop så som du säger. Om Venus gör saker som inte passar med hennes varumärke kan det slå hårt, så det är också lättare att göra fel idag. Men det här är en trend som kommer växa.

5. Vilka är dina tre enklaste tips till den som tycker att den privata ekonomin bidrar med mer ångest än glädje?
1. Titta över din kostnadsbild.
2. Se hur du spenderar och hur väl det stämmer överens med dina livsmål. Det är alltid lättare att ta tag i ekonomin om du vet vad du vill i livet. Det kommer inte hjälpa att jag säger att du ska börja spara, det måste finnas egna mål.
3. Sparande är det viktigaste för den ekonomiska tryggheten. Börja varje månad med att spara, se det som en löpande räkning så att du får igång beteendet. Även om det bara är femtio kronor i månaden. Det viktiga är att komma igång!